Logo

Κοροναϊός: Στους 168 οι νεκροί στην Ελλάδα - Στα 2.853 τα κρούσματα - Συνεχής ενημέρωση [βίντεο]



 
 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας,  ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 νέα κρούσματα στη  χώρα μας που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στα 2.853. 

Από τα συνολικά κρούσματα, το 55% αφορά άνδρες, ενώ 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.4736 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

21 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. 8 είναι γυναίκες δηλαδή το 38% και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 72 έτη, ενώ το 95,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω

98 ασθενείς έχει εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 168. Από τους θανόντες οι 49 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 76 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο  υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Μέχρι σήμερα έχυν ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα .

Κοροναϊός, οσφρητική δυσλειτουργία και αντισώματα 

Με αφορμή το ζήτημα  του ανοίγματος των σχολείων, όπου αναμένεται τη Δευτέρα η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμά τους, ο κ Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο.

«Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών» είπε και συμπλήρωσε πως: «Οι κοροναϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πείραμα που έγινε το οποίο απέδειξε ότι μαϊμούδες είχαν αναπτύξει αντισώματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη φορά που νόσησαν.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει για το εμβόλιο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου 

Επίσης, αναφερόμενος στο πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου έκανε λόγο για κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, είπε.

«Να τηρούμε μέτρα αποστάσεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος» σημείωσε.

Ίσως αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα 

Ο κ. Τσιόδρας  είπε ότι ελπίζουμε πως σύντομα θα επιστρέψουμε στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια νέα κανονικότητα καθώς η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση, προσθέτοντας ότι «όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό και το ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες είπε ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Όπως τόνισε ιδιαίτερα σημαντικό είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση». Διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή. Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

Ο δείκτης k, οι εστίες υπερμετάδοσης και τα αεροσταγονίδια

Αναφορικά με το  δείκτη k που μελετά τις εστίες υπέρ μετάδοσης του ιού, είπε πως φαίνεται ότι αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars. Μάλιστα, εκτίμησε  ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου, ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους».

Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα ασθενή από τη Ν.Κορέα που σε ένα βράδυ επισκέφθηκε 3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης και απαιτήθηκε να ιχνηλάτηθουν 7200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες άτομα. Ο δείκτης k τόνισε ότι θα μας βοηθήσει «με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού».

Ο κύριος Τσιόδρας εστίασε στους χώρους και τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές επαφές και συγχρωτισμός, λέγοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.

Τέλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις