Logo

Κάρπαθος: 14 χρόνια από την αυτοθυσία του Κώστα Ηλιάκη [βίντεο+φωτο]



 
 

Ημέρα πένθους και μνήμης σήμερα για την Πολεμική μας Αεροπορία, καθώς συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αερομαχίας, όταν τουρκικό μαχητικό διεμβόλισε το F-16 στο οποίο επέβαινε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τίμησε το πρωί του Σαββάτου τη μνήμη του πιλότου που έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, συμμετέχοντας στο ετήσιο μνημόσυνο που τελέσθηκε στην Κάρπαθο.

Στην Κάρπαθο ζωντάνεψαν οι μνήμες από την αυτοθυσία του Κώστα Ηλιάκη, όταν το μεσημέρι της 23ης Μαϊου του 2006 δύο ελληνικά F-16 απογειώνονταν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Κρήτη.

Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίζονταν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύνονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε την μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης. Ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές, διεμβόλιζε το αεροσκάφος του Κώστα Ηλιάκη.

Χωρίς καμία προειδοποίηση ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι έπεσε με το F-16 του, πάνω στη καλύπτρα του αεροσκάφους του Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία.

Ο Τούρκος πιλότος κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και λίγα δευτερόλεπτα μετά βρέθηκε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο.

Εκείνη την ημέρα η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα της σύρραξης.

Δεκάδες ελληνικά και τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους.

Η φρεγάτα "Λήμνος", οι κανονιοφόροι "Πολεμιστής", "Αρματωλός" και το υδρογραφικό "Πυθέας" έπλευσαν με την μεγίστη ταχύτητα προς την θαλάσσια περιοχή 21 μίλια νοτίως της Καρπάθου, κάτω από το σημείο που έγινε η αερομαχία.

Την ίδια ώρα έσπευσε τουρκικό ελικόπτερο παρέλαβε τον Τούρκο πιλότο, μετά από αίτημα προς την ελληνική πλευρά.

Στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας, το πλήρωμα της φρεγάτας "Λήμνος" εντόπισε την κάσκα, το PL και ένα Survival Kit με ελληνικές ενδείξεις. Ο σμηναγός Ηλιάκης, πατέρας δύο παιδιών, ήταν νεκρός...

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, απονεμήθηκε στον Κώστα Ηλιάκη το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2016, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ξανανοίγει τον φάκελο της υπόθεσης που είχε κλείσει ως «ατύχημα».

Την εκδοχή του ατυχήματος είχε επικυρώσει με απόφασή της η Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας είχε επιβάλει -ερήμην- στον Τούρκο πιλότο, που καταδικάστηκε το 2008 για ανθρωποκτονία από αμέλεια, φυλάκιση 4 ετών, αφού επισήμως ο θάνατος του Έλληνα σμηναγού αποδόθηκε σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.

Δείτε βίντεο με το χρονικό της αερομαχίας που στοίχισε τη ζωή στον Κώστα Ηλιάκη

 

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις