Logo

Ανοίγουν από 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία



 
 

Επαναλειτουργούν από Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφασίστηκε κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),

οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και

οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας τόνισε ότι «η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε». 

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών υπογράμμισε ότι η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική. 

Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση το απόγευμα της Κυριακής συνεδριάζει η  επιτροπή ακριβώς για το ζήτημα των δημοτικών.

«Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν. Επιδημιολογικά είμαστε πολύ καλά, το R0 είναι πολύ κάτω από 1».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι  μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές. Επιπλέον, ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός.

Αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν τη ζυγαριά να κλίνει προς το άνοιγμα, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου. «Αντίστοιχη οδηγία θα υπάρξει και για τους παιδικούς σταθμούς», για τους οποίους είπε ότι αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατά την αρχή της ενημέρωσης ανέφερε ότι  θα ζούμε καιρό με τον κοροναϊό.

Το άνοιγμα της εστίασης και η απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αυριανή τέταρτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων για τον κοροναϊό με την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά και το άνοιγμα της εστίασης.

Υπενθύμισε ότι για τα καταστήματα εστίασης, η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου. Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Τέλος, ο κ Χαρδαλιάς ανέφερε ότι συνεχίζονται ανελλιπώς οι έρευνες σε ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό.

Τις τελευταίες τρεις μέρες, έχουν φτάσει 15 πτησεις στο «Ελ. Βενιζέλος» με 1.310 επιβάτες. Όλα τα τεστ που έγιναν σε αυτούς τους επιβάτες βγήκαν αρνητικά.

Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 7 Ιουνίυ για ΚΥΤ και δομές μεταναστών 

Παρατείνονται έως τις 7 Ιουνίου τα περιοριστικά μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η παράταση αφορά τα ΚΥΤ όλης της χώρας και τις δομές φιλοξενίας της Ριτσώνας, της Μαλακάσας και του Κουτσόχερου, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις