Logo

Κεραμέως: Μέχρι τις 26 Ιουνίου ανοικτά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία [βίντεο]



 
 

Την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων από την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία ανέφερε πως τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε, η λήξη του εκπαιδευτικού έτους για τους εκπαιδευτικούς θα γίνει στις 30 Ιουνίου, ενώ μέχρι τότε θα παραταθούν οι συμβάσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Οι σχολικές τάξεις θα λειτουργούν καθημερινά με 15 μαθητές. Αν μία τάξη υπερβαίνει αυτόν τον αριθμό, τότε θα σπάει σε δυο τμήματα.

Οπως διευκρίνισε, επί τους παρόντος δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να παρθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολείων Ειδικής Αγωγής, η κ. Κεραμέως τόνισε πως κυριότερος παράγοντας ήταν η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών.

"Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία", σημείωσε η υπουργός. Ένας δεύτερος παράγοντας που συνετέλεσε στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων που έχει εξελιχθεί θετικά.

«Η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Τρίτος παράγοντας είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο. «Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε.

Τέταρτος παράγοντας σύμφωνα με την υπουργό, ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες.

Πέμπτον, τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. «Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

Ως προς τα ειδικά σχολεία, η κ. Κεραμέως ανέφερε πως «οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη».

Ακούστε τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας

 

Ανοίγουν από 1η Ιουνίου και οι παιδικοί - βρεφικοί σταθμοί

Το άνοιγμα των παιδικών και βρεφικών σταθμών από την 1η Ιουνίου ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε, θα λειτουργούν εκ περιτροπής σε αίθουσες μέχρι 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

Αν δεν επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας, έχει επιτραπεί η πρόσληψη από τους δήμους έκτακτου προσωπικού για τέσσερις μήνες, που θα μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλους χώρους αν προκύψει ανάγκη και δεν είναι πλέον αναγκαίο για τους παιδικούς σταθμούς.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου. Νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Για τις κατασκηνώσεις καθώς για τα ημερήσια camps, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει ζητηθεί άμεσα από την επιτροπή των ειδικών και ιδανικά εντός της εβδομάδας, να εισηγηθούν τις αποφάσεις τους, προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία.

Τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού

Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου, οι υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με μόνη εξαίρεση τη χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που υπάγονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους.

Τέλος, για την άδεια ειδικού σκοπού σε δημοσίους υπαλλήλους, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι η χορήγησή της συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις