Logo

Κοροναϊός: Στους 173 οι νεκροί στην Ελλάδα - Στα 2.892 τα κρούσματα - Συνεχής ενημέρωση



 
 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτηρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την Τρίτη 10 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας εκ των οποίων τα 8 έχουν πιθανή σύνδεση με γνωστό κρούσμα και με ένα υπό διερεύνηση. 

Τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 2.892. Το  55% αυτών αφορά άνδρες. Τα  628 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.644 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. 

18 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.  Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. ΟΙ τέσσερις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83,3% αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. 

101 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Τέλος ανακοίνωσε έναν θάνατο και συνολικό αριθμό νεκρών στους 173. Από τους θανώντες οι 52 ήταν  γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 39% και οι υπόλοιποι ήταν άνδρες.  Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα 160.991 κλινικά δείγματα .

Τσιόδρας: Σε μείωση 80% της διασποράς του ιού οδήγησαν τα μέτρα 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην αντίδραση του υπουργείο Υγείας και τον αρχών γενικότερα, που έδρασαν με ταχύτητα και χωρίς προηγούμενο.

Όπως είπε στις αρχές  Ιανουαρίου  έγινε η πρώτη αναφορά για τον ιό στην Ελλάδα.

«Αντιμετωπίσαμε σκληρή κριτική γιατί τα ως τότε λίγα δεδομένα δεν αρκούσαν για να τεκμηριωθεί σοβαρή απειλή. Η πατρίδα μας κατάφερε να περάσει αυτό την πρώτη φάση του ιού και κατάφερε να επιπεδώσει  και να μειώσει την καμπύλη αυτής της επιδημίας πολύ περισσότερο από άλλες θεωρητικά έτοιμες»,  είπε.

Τα μέτρα και το απαγορευτικό κατά τον κ. Τσιόδρας οδήγησαν σε  μείωση 80% της διασποράς του ιού και αυτό ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε  περισσότερα θύματα. Βάση των μαθηματικών μοντέλων, είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού.

Αναφερόμενος στον αριθμό των θανάτων από τον κοροναϊό στην Ελλάδα - σήμερα ανέρχονται στους 173 - τόνισε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδικών στη χώρα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με ένα περιορισμό μετακινήσεων κατά 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μέση τιμή 13.685 θανάτους. Αν ο περιορισμός των μετακινήσεων ήταν της τάξης του 20%, τότε θα θρηνούσαμε, σύμφωνα με τον ίδιο 7.015 θανάτους περίπου.

Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία.

«Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους» σημείωσε.

Τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση - «Αντίο» από τον κ. Τσιόδρα με ένα ποίημα 

Παίρνοντας λίγα λεπτά από την τελευταία ζωντανή ενημέρωση για τον κοροναϊό αποχαιρέτησε τους Έλληνες λέγοντας το δικό του  «αντίο», καθ΄πως  τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν μειωθεί σημαντικά και η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει από την πρώτη φάση της πανδημίας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι  επιθυμεί πλέον να επιστρέψει στις δραστηριότητες που είχε προ κοροναϊού, ενώ η ενημέρωση για την πορεία της νόσου θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, όπως ακριβώς και με την γρίπη.

Όπως είπε όλο  αυτό το διάστημα, με δυσκολότερη την περίοδο της καραντίνας,  παρέμεινε μαθητής περισσότερο, παρά καθηγητής. Και τόνισε πως υπήρχαν στιγμές που είπε «δεν γνωρίζω», ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές αβεβαιότητες.

«Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε έναν τέτοιο διάλογο. Ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β' Π.Π. πολύ εύκολα αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν» είπε. 

Μετά από 72 ημέρες ενημέρωσης, από την ημέρα που ξεκίνησε η διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού  ο κ. Τσιόδρας θέλησε την Τρίτη να κλείσει αυτόν τον κύκλο με ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, το έργο με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν' ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ' αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι' αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαγγέλοντας το ποίημα αυτό.

Χαρδαλιάς: Εύχομαι να μην με δείτε ξανά με τον Τσιόδρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειας μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί»

Όπως τόνισε οι ανακοινώσεις θα  συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαμε μέχρι σήμερα.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο», ανέφερε και εξέφρασε  την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη.

«Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα  συμβεί.

«Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή (Σωτήρη Τσιόδρα) 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης» υπογράμμισε και επισήμανε πως η επικοινωνία από αύριο Τετάρτη μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Τόνισε πως έχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία και ότι θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμα.


 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-5-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις