Logo

Κυρώσεις σε τέσσερις Έλληνες εφοπλιστές που "έσπασαν" το εμπάργκο μεταφοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα



 
 

Τάνκερ τεσσάρων γνωστών Ελλήνων εφοπλιστών "έσπασαν" το εμπάρκο μεταφοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά τεσσάρων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια τύπου VLCCs, "Seahero" και "Voyager I" που μεταφέρουν μέχρι και δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού, το τάνκερ τύπου Suezmax "Chios I" που μεταφέρει ένα εκατομμύριο βαρέλια και το Aframax "Athens Voyager" που μεταφέρει 750.000 βαρέλια.

Τα τέσσερα ελληνόκτητα τάνκερ φόρτωσαν το τελευταίο τρίμηνο πετρέλαιο στη Βενεζουέλα και το μετέφεραν στην Κίνα, παρά τον "πόλεμο" που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC):

  • Πλοιοκτήτρια εταιρεία του "Athens Voyager" είναι η Afranav Maritime με έδρα τα νησιά Μάρσαλ και διαχειρίστρια την Chemnav Shipmanagement του εφοπλιστή Π. Κορώνη.

To "Athens Voyager" παρέλαβε αργό πετρέλαιο από το Puerto Miranda της Βενεζουέλας στις 26 Ιανουαρίου και έκανε μεταφορά STS από το τάνκερ Eurosea που διαχειρίζεται η ελληνική Eurotankers.

  • Πλοιοκτήτρια εταιρεία του "Chios 1" είναι η ελληνική Seacomber Ltd με διαχειρίστρια την Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου.

Το "Chios I" παρέλαβε φορτίο στο τέρμιναλ Jose στις 17 Φεβρουαρίου και σάλπαρε για Sungai Lingii, όπου έκανε μεταφόρτωση STS του φορτίου του στο "Trident Symphony" το οποίο διαχειρίζεται η τουρκική Medship Shipping and Trading, το οποίο μετά ξεφόρτωσε στην Κίνα.

  • Πλοιοκτήτρια εταιρεία του "Seahero" είναι η εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ Adamant Maritime και διαχειρίστρια τη Thenamaris του Νίκου Μαρτίνου.

Το "Seahero" φόρτωσε στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 15 Φεβρουαρίου και πραγματοποίησε μεταφορές STS σε Sungai Lingii και Σιγκαπούρη με το Aframax CE-Niriis, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική Centrofin και το Maran Cygnus, ένα VLCC το οποίο διαχειρίζεται η Maran Tankers συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση.

  • Πλοιοκτήτρια εταιρεία του "Voyager 1" είναι η Sanibel Shiptrade με έδρα τα νησιά Μάρσαλ και διαχειρίστρια την NGM Energy του Ν. Μουνδρέα.

Το "Voyager 1" παρέλαβε το φορτίο του στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 29/12/2019, στις 17/2 και στις 5/4/2020. Στο πρώτο ταξίδι έκανε μεταφορές STS στο Τόνγκο της Δυτικής Αφρικής στα δεξανόπλοια Suezmax, Fontana και Petalidi. Στο δεύτερο ταξίδι φαίνεται μια μεταφορά STS στο Τόνγκο στο VLCC Solana. Τα τάνκερ που πήραν το αργό είτε πήγαν εν συνεχεία στο Sungai Lingii, στη Μαλαισία και από εκεί στην Κίνα ή απευθείας στην Κίνα. Στο τρίτο ταξίδι δεν υπήρξε μεταφορά STS (από πλοίο σε πλοίο). Τα πλοία Fontana, Petalidi και Solana τα διαχειρίζεται εμπορικά η Cardiff Marine που ιδρύθηκε από τον εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου, ιδρυτή και της DryShips.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο της εκτελεστικής εντολής κατά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το OFAC, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στα τέσσερα ελληνικά τάνκερ στο πλαίσιο της πολιτικής των ΗΠΑ που «βάζουν στο στόχαστρο τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας, καθώς συνεχίζει να παρέχει οικονομικούς πόρους στο παράνομο καθεστώς του Μαδούρο».

Με βάση τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, τα πλοία και οι διαχειρίστριες εταιρείες μπαίνουν στην αμερικανική "μαύρη λίστα" με την ονομασία «Specially Designated Nationals (SDN)».

Τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των εταιρειών και ατόμων στις ΗΠΑ μπλοκάρονται και γενικά απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές μαζί τους ή να κάνουν συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια.

Επίσης, τα συγκεκριμένα πλοία δεν θα μπορούν κάνουν ανεφοδιασμό σε αμερικανικά λιμάνια, ενώ μπλοκάρεται και όποια δραστηριότητα ανήκει κατά 50% τουλάχιστον σε κάποια οντότητα που έχει μπει στη λίστα SDN.

«Οι εν λόγω εταιρείες μεταφέρουν πετρέλαιο που ουσιαστικά έχει κλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela από τον περασμένο Ιανουάριο, κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι εξασφάλισε την επανεκλογή του με δόλο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο αποδίδει στις αμερικανικές κυρώσεις την κρίση στη Βενεζουέλα, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι αποσκοπεί στην απομάκρυνση του από την εξουσία για να θέσουν υπό τον έλεγχό της τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-6-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις