Η έρευνα για τη Novartis έκλεισε για τις Ηνωμένες Πολίτείες με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού, της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση στην Ελλάδα.
Στην εταιρεία Novartis καταλογίστηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 112 εκατ. δολαρίων.
Η Novartis από την πλευρά της παραδέχεται ρητά και κατηγορηματικά ότι υπάρχει σκάνδαλο καθώς σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής, η φαρμακευτική εταιρεία συμμετείχε σε προγράμματα καταχρηστικών πληρωμών ή προνομίων σε «δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στο κείμενό της δεν έκανε αναφορά σε πολιτικά ή μη πρόσωπα που να σχετίζονται με την Ελλάδα καθώς δεν έχει καμία αρμοδιότητα για αυτά και ότι στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας παραδόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει χρεώσεις παραβίασης στις διατάξεις των βιβλίων και των αρχείων και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων του FCPA.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε προγράμματα για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με την διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.
Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε «κακό» χρέος».
Κατόπιν όλων αυτών η Novartis αποδέχτηκε την διαταγή που επιβάλει στην εταιρεία να άρει και να παύσει να διαπράτει παραβιάσεις στα βιβλία και α αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους της Κεφαλαιαγοράς. Η Novartis συμφώνησαν να πληρώσουν αποζημίωση 92,3 εκατ. δολαρίων και 20,5 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη και να συμμορφωθούν με τριετή αναφορά της κατάστασης των μέτρων συμμόρφωσης.
Επιπλέον, οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon συμφώνησαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αποδέχτηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την έρευνα διεξήγαγαν οι Σοναλί Σινχ και Ρετζίνα Μπάρετ και επιθεώρησε ο Τρέισι Λ. Πράις. Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά τη συμβολή του τμήματος απάτης του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την εισαγγελία του Νιου Τζέρσι, το Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών, την Ελεγκτική Αρχή Αγορών της Ελβετίας και την Αρχή Οικονομικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ
Όπως προκύπτει από το παρακάτω έγγραφο, η Novartis Hellas, καλείται να πληρώσει - στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού - πάνω από 233 εκατ. δολάρια.
Ακολουθεί όλο το κείμενο της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-6-2020 από directNEWS.gr