Logo

Oruc Reis: Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Νέα τουρκική πρόκληση με χάρτη για έρευνες κοντά στην Κάρπαθο



 
 

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισήλθε χθες, όπου και παραμένει ακόμα,  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού. Για την κατάσταση ενημερώνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης .

Είχε προηγηθεί η έκδοση τουρκικής Navtex χθες το πρωί στην οποία η Αθήνα απάντησε με αντι-Navtex. Αργότερα η Τουρκία τέντωσε κι άλλο το σχοινί εκδίδοντας νέα Navtex για σεισμικές έρευνες καθώς, όπως υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, πρόκειται για έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και οι οποίες είναι συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο.

Λίγο μετά το Oruc Reis εισήλθε στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ένταση εμφανίστηκε συνεργάσιμος στα λόγια καλώντας τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Να σημειωθεί πως ο τουρικός τύπος κάνει λόγο για έρευνες έξι μηνών, αν και η Navtex έχει εκδοθεί για το διάστημα από 10 μέχρι 20 Αυγούστου. Επίσης, ο διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,Τσαγατάι Ερτσιγές, κλιμακώνει κι άλλο την ένταση δημοσιεύοντας χάρτη που αμφισβητεί τις ελληνικές θέσεις και δείχνει τη δραστηριότητα του Oruc Reis σε μικρή απόσταση από την Κάρπαθο ενώ βάζει στο μάτι το Καστελλόριζο.

Μπαράζ επαφών

Αντιδρώντας στις τουρκικές κινήσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε μπαράζ επαφών με αντικείμενο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προχώρησε σε επαφές με ηγέτες των «27» για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο έκλεισε το μάτι τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, και αργότερα με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Ο κ. Δένδιας έδωσε επίσης εντολή στην ελληνική πρεσβεία για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε επίσης στην έκδοση αυστηρή ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί τον τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-8-2020 από directNEWS.gr πηγή: naftemporiki.gr


Τελευταίες Ειδήσεις