Logo

Κοροναϊός: 207 νέα κρούσματα, τα 97 στην Αττική και πέντε νεκροί το τελευταίο 24ωρο [βίντεο]



 
 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη τις εξελίξεις με την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 207 νέα κρούσματα κοροναϊού, ενώ πέντε ακόμη συνάνθρωποί μας εξέπνευσαν από επιπλοκές της νόσου Covid-19, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των νεκρών να έχει ανέλθει στους 271. 

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:

Σήμερα ανακοινώνουμε 207 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10524, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.2112 (20.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4710 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 271 θανάτους συνολικά στη χώρα. 97 (35.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων 

  • 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 97 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, 3 συνδέονται με συρροή και 21 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,εκ των οποίων τα 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Ανησυχία για την εξάπλωση σε κλειστές δομές και αισιοδοξία για το εμβόλιο από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ξεκινώντας την ενημέρωση την Τρίτη αναφέρθηκε στα  νεότερα από την πανδημία, επισημαίνοντας ότι από τα 206 νέα κρούσματα, τα 97 καταγράφοντα στην Αττική και ακόμη 29 στη Θεσσαλονίκη.

«Από την 1η Ιανουαρίου ως σήμερα έχουν ελεγχθεί 96.346 δείγματα εκ των οποίων το 1.46% είναι θετικό στον κοροναϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως κλείνοντας ο Αύγουστος κατέγραψε 5.730 κρούσματα, από τα οποία  τα 4.810 ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα.

Όπως εξήγησε, το 67% των εγχώριων μολύνσεων ανέφερε στενή επαφή με βεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού. Επιπλέον, 681 από αυτά ήταν μέρος σημαντικών συρροών σε επαγγελματικούς χώρους (όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα) και κοσμικά γεγονότα (γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη).

«Μας ανησυχούν επιδημίες σε κλειστές δομές» τόνισε αναφερόμενος ειδικά στα γηροκομεία, καθώς τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας μέσα στον Αύγουστο. Όπως είπε, 137 νέα κρούσματα κοροναϊού έχουν εντοπιστεί σε κλειστές δομές σε ενοίκους και προσωπικό και δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. «Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε  μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία όπως είπε μπορεί να φέρει σημαντικά ευρήματα στην διαμόρφωση θεραπείας για τον κοροναϊό.

Επιπλέον,  υπογράμμισε πως επιστήμονες στην Ιταλία, ανίχνευσαν την παρουσία του κοροναϊού στην καρδιά όλων των ασθενών Covid-19 που πέθαναν. Σημείωσε, μάλιστα πως και   «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων, το 40% των ασθενών».

Για το εμβόλιο ενάντια στον κοροναϊό, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας: «Αισιοδοξώ πως θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο. Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Να μιλάμε με δεδομένα».

Μάσκα: Το προσωπικό μας lockdown που θα το άρει μόνο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο ζήτημα των παιδιών και της επιστροφής στα σχολεία, η οποία όπως έγινε γνωστό νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και  επανέλαβε έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε έρευνα στη  Βρετανία σε 651 παιδιά που νόσησαν από τον ιό, επιβεβαιώθηκε η μικρή πιθανότητα εμφάνισης βαριάς νόσου. Είπεκαι είπε πως  οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους διδάσκοντες έχουν μεγάλη σημασία για την συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας των σχολείων.

Επανέλαβε πως η επιτροπή είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα, αν τα δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας, είτε σε επιμέρους περιοχές. Όπως είπε ωστόσο «η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όταν δεν συνδυάζεται από άλλα μέτρα δεν φαίνεται να συμβάλει στον περιορισμό του ιού».

Η σωστή χρήση μάσκας βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού, αρκεί να γίνεται σωστά, να είμαστε εκπαιδευμένοι γι’ αυτό, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η μάσκα περιορίζει τη διασπορά  και προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF, ως ένα μέρος των μέτρων.

Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε, θα προλάβουμε τους αναπνευστικούς ιούς, όχι μόνο τον κοροναϊό αλλά και τη γρίπη. «Η χρήση της μάσκας προστατεύει ακόμη περισσότερο τους άλλους. Μας διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν έχουμε υψηλά επιδημιολογικά φορτία», είπε.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά προβάλλει πολλά προβλήματα. Όπως είπε, στα πολύ μικρά παιδιά, εκείνο που ενδιαφέρει είναι περισσότερο ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της χρήσης αυτής. «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα διάλειμμα από τη χρήση μάσκας» είπε και τόνισε τη σημασία του παραδείγματος από τους γονείς. «Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα εκεί που απαιτείται, τότε περνούν το μήνυμα ότι είναι απαραίτητη». 

«Αν φερθούμε σωστά, θα έρθει το εμβόλιο, θα ξεπεράσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα που κι εμένα δεν μου αρέσει» είπε σημειώνοντας χαρακτηριστικά για την μάσκα:  «Τη θεωρώ ένα μαχαίρι με δυο όψεις τη μάσκα. Από τη μια χρησιμοποιείται για καλό σκοπό, από τους γιατρούς, τα μικρά παιδάκια και τώρα για λίγο στις κοινωνικές μας δραστηριότητες […] από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό, να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown», είπε.

Θέλοντας να απαντήσει στις φωνές που σημειώνουν πως στο παρελθόν η επιτροπή δεν ήταν υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας, είπε  πως από τον Απρίλιο, οι οδηγίες άλλαξαν. «Με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και η επιτροπή μας υιοθέτησε τις νέες πρακτικές» ανέφερε και αποκάλυψε πως και τότε, οι απόψεις των ειδικών στην Ελλάδα είχαν μοιραστεί αναφορικά με την χρήση ή όχι της μάσκας.

«Μακάρι γρήγορα και ελπίζω με ένα καλά ελεγμένο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να τελειώσουν αυτοί οι περιορισμοί να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα και να δούμε στο πρόσωπο ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά» σημείωσε 

«Νομίζω ότι ταπεινά πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί» είπε κλείνοντας  και πρόσθεσε: «Να ζητούμε λύσεις με βοήθεια από τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες. Η εσωτερική μας φωνή και η συνείδηση θα παραμένουν οι κριτές μας».

Νίκος Χαρδαλιάς: Τηρούμε τους κανόνες για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές

Από την πλευά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαραλιάς επισήμανε: «Αναπροσαρμόζεται η τακτική μας ανάλογα με τα δεδομένα. Ακόμα και στο ζήτημα των σχολείων κάθε χώρα ακολουθεί την δικιά της τακτική. Πρέπει να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών, η πολιτεία να ακούει αυτές τις εισηγήσεις και οι πολίτες με τη σειρά τους να υπακούν. Ετσι έχουμε καταφέρει ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα». .

«Οι μάσκες στα σχολεία είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κοροναϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

«Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες «για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο».

Όπως είπε τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε  3.386, ενώ  μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και έχουν εντοπιστεί 853 κρούσματα.

Επαναλειτουργούν από την Πέμπτη οι λαϊκές σε περιοχές που ισχύουν περιοριστικά΄μέτρα 

Όπως ανακοίνωσε, επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα. 

Ειδικότερα, σε Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-9-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις