Δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αφού η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από 25 ώρες στην περιοχή μεταξύ Μελίας-Λουτριών και Νίψας, όχι απλά επιμένει αλλά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
Τα παραπάνω αναφέρει το evros-news.gr προσθέτοντας ότι παρά την μεγάλη κινητοποίηση όλη την ημέρα, με τις απανωτές ρίψεις τόνων νερού από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα “Καναντέρ” και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα δυο μεγάλα Erickson και ένα που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τις ηρωικές προσπάθειες των πεζοπόρων τμημάτων, οι δυνατοί άνεμοι, το δύσβατο της περιοχής και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, δεν επέτρεψαν να υπάρξει έλεγχος της φωτιάς..
Η πυρκαγιά με τη συνδρομή των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε και συνεχίζει να καίει στην περιοχή μεταξύ των Λουτρών και του δρυμού της Νίψας και αφού νύχτωσε επιχειρούν πλέον μόνο οι επίγειες δυνάμεις, που σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν.
Έτσι για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου επιχειρούν 178 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, εκ των οποίων 2 αερομεταφερόμενες ομάδες που ήρθαν από την Αθήνα, 41 οχήματα.
Στο δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου, αλλά και υδροφόρες του δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
«Ο κύριος όγκος των δυνάμεων συγκεντρώνεται στην αντιπυρική ζώνη πάνω από τον υδροταμιευτήρα που βρίσκεται στο Δρυμό προκειμένου να ανακόψει, όπως και χθες βράδυ, την πορεία της πυρκαγιάς, που αναζωπυρώνεται από τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι την οδηγούν προς τον οικισμό της Νίψας, που μέχρι στιγμής έχει κρατηθεί ασφαλής. Σημαντικός αριθμός μηχανημάτων έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον οικισμό, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται με πεζοπόρα τμήματα άλλων Περιφερειών, ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετέχει και ο στρατός με τα μηχανήματά του. Δυστυχώς ο καιρός δεν είναι σύμμαχος της προσπάθειας κατάσβεσης και από τη διεύθυνση και την ένταση του αέρα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η επίτευξη οριοθέτησης της πυρκαγιάς και κατάσβεσής της», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας ο οποίος μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, συνδράμουν την πυροσβεστική υπηρεσία στον συντονισμό αντιμετώπισης της φωτιάς.
Όπως επισημαίνει το evros-news.gr, οι καταστροφές στο δάσος είναι τεράστιες και η οικολογική και περιβαλλοντολογική καταστροφή ανυπολόγιστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάηκαν και οι αναδασωτέες εκτάσεις μετά την προηγούμενη καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή το 2011. Απόψε πάντως, σε αντίθεση με χθες το βράδυ που η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα στο χωριό Νίψα και υπήρξε ετοιμότητα ακόμα και για εκκένωση αν χρειαστεί, δεν φαίνεται να κινδυνεύει το συγκεκριμένο χωριό, τα Λουτρά ή κάποιο άλλο στην περιοχή. Την τελευταία ώρα φαίνεται να μειώνεται κάπως και η ένταση των ανέμων, που αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών στον Έβρο
Την Πέμπτη με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα στην περιοχή, προκειμένου να γίνει κατάσβεση και να μην υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε μεικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον Έβρο.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-9-2020 από directNEWS.gr