Την τακτική της "ατομικής ευθύνης" που μεταθέτει στον πολίτη την υπαιτιότητα της διασποράς του κορονοϊού εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον τομέα της παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών κατά την περίοδο του lockdown,
Έτσι αντί να απευθυνθεί προς τους πάροχους για ταχύτερο αξιόπιστο και κυρίως φθηνότερο Ίντερνετ η κυβέρνηση στρέφεται για άλλη μία φορά προς τους χρήστες του Διαδικτύου δίνοντάς τους οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν για να μην "κρασάρει" το σύστημα.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μας λέει τι να κάνουμε μέσα στο σπίτι μας με το Ίντερνετ (ποιες ώρες να το χρησιμοποιούμε, ποια χρήση να κάνουμε και πότε κ,ά.) το οποίο πληρώνουμε "χρυσό" με αντάλλαγμα τις σχεδόν άθλιες υπηρεσίες των παρόχων οι οποίοι λειτουργούν ανεξέλεγκτοι στην Ελληνική αγορά.
Σε αυτό το πνεύμα το υπουργείο Ψηψιακής Διακυβέρνησης δίνει οδηγίες προς τους πολίτες για την "ὑπεύθυνη χρήση" των ηλεκτρονικών υποδομών κατά την περίοδο του lockdown,
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ειδικότερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των κρίσιμης σημασίας υποδομών της χώρας.
Για την ομαλή, απρόσκοπτη και υπεύθυνη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπενθυμίζουν και συνιστούν:
· Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.
· Να δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και να αποφεύγουμε, εφόσον δεν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μας, τις βιντεοκλήσεις.
· Να αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ομοίως, αποφεύγουμε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων αρχείων.
· Να διατηρούμε ενημερωμένο το λογισμικό όλων των οικιακών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις των κατασκευαστών.
· Να δείχνουμε αυξημένη προσοχή σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς και έχουν ως θέμα τους τον κορονοϊό -και, γενικότερα, θέματα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας- καθώς ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.
· Να υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά και να εμπιστευόμαστε μόνο τις οδηγίες των επιστημόνων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
· Αν έχουμε παιδιά, φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε την προσκόλλησή τους σε διαδικτυακές υπηρεσίες διασκέδασης
· Τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες όπως ο κωδικός που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας σε κάποια υπηρεσία. Κάθε τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-11-2020 από directNEWS.gr