Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη το απόγευμα της Δευτέρας από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου στις φυλακές Δομοκού.
Η μεταγωγή του καταδικασμένου για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη έγινε κατ' εφαρμογή του νέου νόμου που απαγορεύει την κράτηση καταδικασθέντων για τρομοκρατία στις αγροτικές φυλακές της χώρας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δ. Κουφοντίνας κρατείτο από τον Αύγουστο του 2018 στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στις οποίες είχε μεταχθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Η δικηγόρος του Δ. Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ μιλώντας στο documentonews.gr είπε πως η μεταγωγή του εντολέα της έγινε γύρω στις 15:00-16:00 με «πολύ βάναυσο τρόπο».
«Όρμησαν μέσα στον χώρο του, τον πήραν με πολύ άγριο τρόπο ούτε τον άφηναν να πάρει τα προσωπικά του πράγματα ούτε τα στοιχειώδη που χρειαζόταν να έχει μαζί του. Δεν τον άφηναν να μιλήσει με την οικογένεια του», αναφέρει η Γ. Κούρτοβικ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα «ο διευθυντής της φυλακής δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει για να εξασφαλίσει τους αυτονόητους όρους της αξιοπρεπούς μεταγωγής, καθώς δήλωσε απλά εκτελεστικό όργανο».
Συνήθως οι μεταγωγές των κρατουμένων γίνονται πρωί ενώ οι ίδιοι το γνωρίζουν νωρίτερα προκειμένου να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε ενώ αντίθετα πραγματοποιήθηκε μία μεταγωγή η οποία θύμιζε περισσότερο απαγωγή.
Παράλληλα, αυτή την περίοδο οι μεταγωγές κρατουμένων απαγορεύονται για λόγους υγείας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η κ. Κούρτοβικ αναφερόμενη στη μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού, τόνισε
«Η μεταγωγή αυτή στον Δομοκο δεν είναι νόμιμη. Σύμφωνα με τον νόμο η μεταγωγή γίνεται προς τη φυλακή από την οποία προήλθαν. Άρα έπρεπε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό. Η διάταξη προβλέπει εκεί που λέει ότι απαγορεύεται η παραμονή τους (σσ στις αγροτικές φυλακές) λέει ότι μετάγονται στις φυλακές από τις οποίες προήλθαν.
Ο Δομοκός προορίζεται για φυλακές ασφαλείας. Αφορούσε άτομα που είτε δημιουργούν προβλήματα τάξης μέσα στις φυλακές είτε ανήκουν σε ορισμένες κατηγορίες. Και αυτό όμως για κάποιο χρονικό διάστημα. Δηλαδή από την ώρα που έχουν μπει στη φυλακή ή από τη στιγμή που θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα της τάξης, για ένα χρονικό διάστημα θα πήγαιναν στις φυλακές ασφαλείας και θα ελέγχονταν η παραμονή τους εκεί έτσι ώστε μετέπειτα να μεταχθούν σε μια κανονική φυλακή. Η φύλαξη στις ειδικές φυλακές ασφαλείαςήταν ένα μέτρο μιας προσωρινής περιορισμένης διάρκειας. Ο Κουφοντίνας είναι 18 χρόνια στη φυλακή δεν έχει ποτέ δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα».
Παράλληλα η Γιάννα Κούρτοβικ κάνει λόγο για ένα «ιδιαίτερο καθεστώς» στις αγροτικές φυλακές Βόλου το οποίο ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές. Όπως αναφέρει η δικηγόρος, ο Δ. Κουφοντίνας μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019 «μπήκε σε ένα ιδιαιτερο καθεστως, χωρίς να έχει προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα μέσα στις φυλακές. Τελούσε υπό συνεχή επιτήρηση στον αυτοτελή οικίσκο που έμενε. Τοποθετήθηκαν προβολείς οι οποίοι έλουζαν το σπιτάκι του με τρόπο που να μην μπορεί καν να ησυχάσει. Ένα περιπολικό ήταν συνεχώς εκεί και επιτηρούσε το σημείο γυρίζοντας συνεχώς γύρω από τον χώρο που έμενε ενώ δύο άνδρες της αστυνομίας τον ακολουθούσαν και βρίσκονταν συνεχώς από πίσω του σε κάθε του βήμα».
Η ίδια τόνισε πως ούτε η ίδια η διευθύντρια των φυλακών δεν γλίτωσε από τις αλλαγές που έφερε η αλλαγή της κυβέρνησης.
«Και η ίδια η φυλακή μπήκε σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς, με την ίδια τη Διευθύντρια η οποία είχε κάνει θετικές εκθέσεις και είχε ψηφίσει υπέρ της χορήγησης άδειας -όπως και όλοι άλλωστε- υποβιβάστηκε σε υπάλληλο της γραμματείας και ανέλαβε τη θέση ένας άλλος από το προσωπικό της φυλακής, κάτι που είναι πρωτοφανές. Ήταν μια εκδικητική συμπεριφορά που γεύτηκε και η ίδια η διευθύντρια της φυλακής, την οποία να σημειωθεί πως όλοι οι κρατούμενοι αγαπούσαν».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-12-2020 από directNEWS.gr