Logo

Ο Αλιβιζάτος”αδειάζει” τον Χρυσοχοΐδη για την αστυνομική βία - Στα "σκουπίδια" το πόρισμα της Επιτροπής



 
 

Ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, με αφορμή τα γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή για τη διερεύνηση παρόμοιων περιστατικών που έχει συσταθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει στην ουσία καταργηθεί εδώ και ένα χρόνο!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Αλιβιζάτου αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή της υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας. Κατόπιν αυτού θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

Η ως άνω Επιτροπή που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της.

Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Το πόρισμα της Επιτροπής

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της «Επιτροπής Αλιβιζάτου» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 6 Νοεμβρίου 2020 αν και η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Ακόμα στο πόρισμα τονίζεται ότι υπήρξε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με το Συνήγορο του Πολίτη, αφού υπάρχει «συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά». Επιπλέον, εντοπίστηκε μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες, μη υποβολή καίριων ερωτήσεων, παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

Στο ίδιο πόρισμα γίνεται λόγος για «μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, αλλά και με απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών.

Τέλος εντοπίστηκε πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-3-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις