Logo

Νέα ΚΥΑ: Σε "καραντίνα" παραμένουν τα ποινικά δικαστήρια - Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι δικηγόροι [έγγραφο]



 
 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021 η νέα ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».

Με τη νέα ΚΥΑ αίρονται πολλοί περιορισμοί που ίσχυαν σε τομείς της οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. 

Ως προς τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ωστόσο και με τη νέα ΚΥΑ οι ποινικές δίκες εξακολουθούν να μην διεξάγονται όπως συμβαίνει εδώ και δεκαπέντε μήνες.  

Με αυτό το δεδομένο οι δικηγόροι, μέσω ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ), στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση πως αν και στην επόμενη ΚΥΑ δεν προβλεφθεί περαιτέρω άνοιγμα των δικαστικών λειτουργιών "θα συνεδριάσουν εκτάκτως εντός της επόμενης εβδομάδας για να αποφάσισουν τρόπου αντίδρασης σε περίπτωση μη ικανοπόίησης του δίκαιου κατά τα ανωτέρω αιτήματος"

Αναλυτικότερά,  η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας αναφέρει τα εξής:

Όπως είναι γνωστό τα Ποινικά Δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα (15 μήνες) με μια ενδιάμεση περίπου τρίμηνη διακοπή και με μοναδική εξαίρεση τις υπό παραγραφή υποθέσεις.

Με δεδομένο ότι το σύνολο σχεδόν των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων της Χώρας επαναλειτουργεί, δεν υφίσταται πλέον κανένας δικαιολογητικός λόγος για την περαιτέρω συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας τους.

Όλες οι ποινικές υποθέσεις ιδίως στα Πλημμελήματα πρέπει να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων από τον Εισαγγελέα της έδρας, ο δε Προεδρεύων του Δικαστηρίου θα δύναται στις πολυπρόσωπες δίκες να εκδικάζει ή διακόπτει την υπόθεση συνεκτιμόμενων των κρατουσών υγειονομικών συνθηκών.

Το έκθεμα θα πρέπει να γνωστοποιείται - αναρτάται τουλάχιστον μια (1) εβδομάδα πριν τη δικάσιμο, προκειμένου όλοι οι παράγοντες της δίκης να λάβουν έγκαιρα γνώση προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Η μακρόχρονη αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων έχει οδηγήσει ήδη στην συσσώρευση υπερβολικού αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας του πολίτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για περαιτέρω εμβαλωματικές (αποσπασματικές) και μη ανεκτές από ένα Κράτος Δικαίου νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται εκάστοτε υπό το πρόσχημα της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να συνεδριάσουν εκτάκτως εντός της επόμενης εβδομάδας και να αποφασίσουν τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση μη ικανοποίησης του δίκαιου κατά τα ανωτέρω αιτήματός μας.

Η νέα ΚΥΑ για τα δικαστήρια 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει πως η νέα ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 καταργεί την προϊσχύουσα ΚΥΑ υπ´ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 28503 (ΦΕΚ τ. Β 1872/8.5.2021) και ισχύει για όλο το διάστημα από την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00

Παράλληλα, επισημαίνει τα εξής σχετικώς με τη λειτουργία των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ:

Ι. Για τις διοικητικές υποθέσεις

1. Προθεσμίες: Με την επιφύλαξη του άρθρου 82 του ν. 4790/2021 (Α' 48), αναστέλλονται οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και οι προθεσμίες της παραγραφής των συναφών αξιώσεων. Δεν αναστέλλονται οι προθεσμίες που αφορούν τις υποθέσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και αυτές του προσυμβατικού ελέγχου ενώπιον του Εβδόμου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Ελλείψει σχετικής διάταξης περί αναστολής, εκδικάζονται κανονικά όλες οι υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια (ήτοι, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη).

ΙΙ. Για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις

Επαναλαμβάνεται το διευρυμένο πλαίσιο λειτουργίας, ως ίσχυε δυνάμει της ισχύουσας ΚΥΑ υπ´ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 28503 (ΦΕΚ τ. Β 1872/8.5.2021), για την οποία βλ. αναλυτικά στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://bit.ly/3w6nuH6

 

Διαβάστε τη νέα ΚΥΑ

 

 

Εναλλακτικά διαβάστε τη νέα ΚΥΑ εδώ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14/05/21 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις