Logo

Μεγάλη πυρκαγιά σε Κορινθία και Αττική: Εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα [βίντεο+φωτο]



 
 

Εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πευκενέα, δόθηκε πριν τις 15:00 της Παρασκευής, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης από τον Σχίνο Κορινθίας και πλέον καταυθύνεται στα Μέγαρα, αναζωπυρώθηκε αιφνιδιαστικά γύρω από το Αλεποχώρι

Σύμφωνα με πληροφορίες κίνδυνος υπάρχει και για τον οικισμό Καλκάνη, που βρίσκεται αρκετά κοντά στα Παπαγιανέικα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από, περίπου δύο ώρες, η φωτιά φιαινόταν να έχει περιοριστεί σε μία ενεργή εστία και η εικόνα του μετώπου ήταν σαφώς βελτιωμένη. 

Ωστόσο, η μερική ενίσχυση των ανέμων σε συνδυασμό με τη φορά του πύρινου μετώπου οδήγησαν στην επ0έκταση της φωτιάς προς την κατεύθυνση των Μεγάρων τα οποία, ούτως ή άλλως, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εστίες σε Αιγειρούσες, Πευκενέα, Παρασκευά, Χάνι Δερβένι και εκεί επιχειρούν οι δυνάμεις.

Κάηκαν σπίτια - Καμμένα  πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Ανεξέλεγκτη μαίνονταν για ακόμα ένα  βράδυ - δεύτερο καά σειρά -η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να βιώσουν έναν εφιάλτη  οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, του Αλεποχωρίου και των υπόλοιπων περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία, 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαραδαλιάς, σε  έκτακτη ενημέρωση, το πρωί της Παρασκευής  παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα από το πύρινο μέτωπο.

Όπως είπε επρόκειτο για μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και αναφέρθηκε στα επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί της Παρασκευής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας», επισήμανε. 

Ανέφερε, ακόμη, πως  40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια συνεχίζεται. Παράλληλα, υπάρχουν καταστροφές σε κατοικίες, όπως επιβεβαίωσε, με την καταγραφή των ζημιών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Εχουν καταγραφεί καταστροφές σε οικίες, αγροικίες και εξοχικά που στην πλειονότητα τους βρίσκονταν διάσπαρτα και εκτός οικισμών», είπε χαρακτηριστικά.

«Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στη νύχτα που που πέρασε κατα τη διάρκεια της οποίας τα πύρινα μέτωπα ήταν πολλά, ενώ δόθηκε μάχη σε πολλούς οικισμούς. 

«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημας», είπε ο κ. Χαραλιάς που συνέχισε αναφερόμενος στις επιχειρήσεις εκκένωσης καθώς και στην ενεργοποίηση του 112 σε τοπικό χαρακτήρα. 

Σε ερώτηση σχετική με το πότε χρησιμοποιείται και αν χρησιμοποιείται σωστά το 112 ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης αλλά ένας τρόπος με τον οποίο ειδοποιούνται οι πολίτες σε ακραίες συνθήκες και καταστάσεις. 

«Είναι η έσχατη λύση για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσηςπολιτών, την πρώτη νύχτα δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί.  Δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με κύριο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο υφυπουργός. 

Σχετικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά τόνισε ότι «προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθούμε». 

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα , 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτωνλ και πρόσθεσε πως διατέθηκαν όλα τα εναέρια μέσα (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 10 PZL, 1 Σινούκ, 2 Ε/Π για συντονισμό από άέρος).

Παράλληλα, στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.  

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.  Κολοκούρης είπε: «Το πιο δύσκολο σημείο που εστιάζουμε και όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή Χάνι». Ενημέρωσε πως «η φωτιά έχει «πέσει» σε μια χαράδρα και γίνεται προσπάθεια περιορισμού της και με τη βοήθεια των εναέριων μέσων», που απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Πιστεύω ότι με αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, όλων μας, έχουμε σταδιακή καλυτέρευση των σταδίων και αν προσέξετε από το Αλεποχώρι η περιοχή έχει καθαρίσει από καπνούς» είπε, εκφράζοντας κι αυτός την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης.

Σε ερώτηση  για τις εκκενώσεις περιοχών, ο ίδιος σημείωσε πως βασικός στόχος της Πυροσβεστικής είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, είτε από τις φλόγες είτε από τους καπνούς.

«Μία ανάσα» από τα Μέγαρα η φωτιά 

Η φωτιά πουεξακολουθεί να μαίνεται , την Πέμπτη έφτασε  «μία ανάσα» από τα Μέγαρα.. Για την κατάσταση με την πυρκαγιά μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»  ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, και ο πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Αλεποχωρίου, Κώστας Μπιμπίκος. 

«Η κατάσταση είναι τραγική. Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα. Οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωναν τις εστίες. Τα Μέγαρα δεν πιστεύω ότι κινδύνευσαν, αλλά η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί. Η φωτιά έφτασε στα 7-8χλμ. από τα Μέγαρα. Εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Εκκενώσαμε σχεδόν όλες τις περιοχές, όλους τους οικισμούς που βρίσκονται εκτός πόλης» εξήγησε ο κ. Σταμούλης.

«Είχαμε εντολή από το λιμεναρχείο να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουμε. Ευτυχώς ο καιρός βοήθησε και δεν γύρισε η φωτιά προς το χωριό. Ήρθαν στο λιμάνι ηλικιωμένοι εχτές και μαζί με τους εθελοντές βοηθήσαμε τον κόσμο να πάνε σε κάποια καταλύματα. Ήμασταν οργανωμένοι. Στο λιμάνι είμαστε μακριά από δάσος, αν γινόταν κάτι θα ήταν το πιο ασφαλές σημείο» είπε από την πλευρά του ο κ. Μπιμπίκος.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-5-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις