Logo

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Όλεθρος και 94 καμένα σπίτια - Οικολογική καταστροφή



 
 

Υπό έλεγχο, παρά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονται κατά διαστήματα, φαίνεται πως βρίσκεται την Τετάρτη η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τρίτης. 

Η μεγάλη φωτιά έχει αφήσει πίσω της χιλάδες δασικές εκτάσεις καμμένες και κατεστραμένες περιουσίες. 

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,  σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί 12.500 στρέμματα, ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές 76 σπίτια και άλλα 18 μερικές. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί 27 επιχειρήσεις, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα 64 υπέστησαν μερικές ζημιές. 

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα - 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα -μπήκαν και αυτά στη μάχη κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς ση Βαυμπόμπη, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης 

Η εικόνα του ολέθρου καταγράφεται σε Βαρυμπόμπη, Τατόι, Αδάμες και Θρακομακεδόνες, καθώς στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα δάσους, κάηκαν ζώα, περιουσίες, σπίτια, αυτοκίνητα. 

Τεράστια είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 80 καμένα σπίτια,δεκάδες αυτοκίνητα ενώ έχουν καεί 12,5 χιλιάδες στρέμματα γης. Ο καπνός από τη φωτιά έχει εξαπλωθεί σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής ενώ η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα), σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στις επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν για δεύτερη ημέρα να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, συμμετέχουν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα και δεκάδες εθελοντές.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το πρωί της Τετάρτης μετέβησαν στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη,ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώνοντας είπε πως υπάρχουν τέσσερα μέτωπα εκ των οποίων τα τρία είναι σε ύφεση και ένα είναι ενεργό, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και ότι η προσπάθεια των είγειων δυνάμεων πυρόσβεσης έφερε καρπούς. 

Σύμπληρωσε πως κατά τη νύχτα έγιναν και άλλες ι άλλες απομακρύνσεις και εκκενώσεις Το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, υπήρχε άπνοια και υγρασία και με τη δουλειά από τα πεζοπόρα μειώθηκαν τα μέτωπα. Τώρα το βάρος περνά στα εναέρια μέσα για να κλείσουν τα μέτωπα ώστε να πάμε σε μια οριοθέτηση της κατάστασης”,κατέληξεε ο κ. Χαρδαλιάς.;

Αποκαρδιωτικές εικόνες

Σημαντικές εκτάσεις πράσινου και περιουσίες σε Βαρυμπόμη, Τατόι και Θρακομακεδόνες  έγιναν στάχτη με τους πυροσβέστες και εναέρια μέσα να δίνουν μάχη για να μην υπάρξουν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-8-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις