Logo

Πέραμα: Η μοιραία σφαίρα για τον 20χρονο και τα λάθη των αστυνομικών σύμφωνα με τον Θ. Κατερινόπουλο [βίντεο+φωτο]



 
 

Δύο τραύματα έφερε ο 20χρονος Ρομά, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. Ένα στον θώρακα και ένα στην κοιλιακή χώρα, με το πρώτο να είναι αυτό που επέφερε το θάνατό του

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ιατροδικαστική έκθεση που βασίζεται στις διαπιστώσεις  της νεκροψίας - νεκροτομής στη σορό του του νεαρου που ολοκληρώθηκε.  

Την ίδια ώρα ο ταξίαρχος έν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος κάνει λόγο για σημαντικά λάθη στα οποία υπέπεσαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη με την αιματηρή κατάληξη στο Πέραμα.   

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι επτά συλληφθέντες αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής, φέρεται να κατέθεσασν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ότι:«Φοβηθήκαμε πως κινδύνευε η ζωή μας, και γι’ αυτό πυροβολήσαμε», 

Τα πιστόλια των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη φονική συμπλοκή έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για βαλλιστική εξέταση. Έτσι, τις  επόμενες ώρες θα έχουν ταυτοποιηθεί το όπλα που τραυμάτισαν θανάσιμα τον 20χρονο οδηγό και ελαφρότερα τον συνοδηγό του κλεμμένου αυτοκινήτου. 

Εκτός από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, γίνεται και πειθαρχικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπήρξε δυσλειτουργία στις συνομιλίες του εκφωνητή του κέντρου επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης με τον επικεφαλής υπαστυνόμο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκφωνητής του Β΄ κέντρου είχε ζητήσει να σταματήσει η καταδίωξη του κλεμμένου οχήματος.

Την Κυριακή σε διάφορα σημεία της Αττικής και της περιφέρειας, Ρομά έκλεισαν δρόμους, άναψαν φωτιές και ζητούσαν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 20χρονου.

«Κεραυνοί» από τον Θανάση Κατερινόπουλο για την καταδίωξη στο Πέραμα

Για έλλειψη ψυχραιμίας και επαγγελματισμού έκανε λόγο ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Θανάσης Κατερινόπουλος, σχολιάζοντας την άγρια καταδίωξη στο Πέραμα όπου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 20χρονου Ρομά.

Το newsbreak.gr,  αναφέρει πως σύμφωνα με τον  κ. Κατερινόπουλο οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκανα δύο σημαντικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι παράκουσαν την εντολή του κέντρου να σταματήσουν την καταδίωξη που μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου. Όπως σχολίασε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί εντοπίζουν κλεμμένα οχήματα: «Τα καταδιώκουν, τα εγκαταλείπουν ή τα χάνουν στη διαδρομή. Αν αυτό έγινε, αν αυτό ισχύει, ήταν το πρώτο λάθος» είπε, σε δηλώσεις του στο Star.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το δεύτερο λάθος των αστυνομικών ήταν ότι άνοιξαν πυρ ενώ δεν δέχθηκαν επίθεση από όπλο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι οι 38 κάλυκες ήταν «υπερβολή» : «Κατά τη δική μου εκτίμηση πάντα, είναι οι πυροβολισμοί. Βεβαίως εδώ είδαμε ότι οδηγούνται ενώπιον του εισαγγελέα για υπέρβαση του ορίου αμύνης, ενδεχόμενο δόλο κτλ. Αυτά θα φανούν στην πορεία από τη δικαιοσύνη, αλλά δεν δέχθηκαν επίθεση από όπλο. Δεν υπάρχει το ανάλογο μέσο. Να δεχθούμε ότι έκαναν όπισθεν με το αυτοκίνητο και κινδύνευσε η σωματική τους ακεραιότητα και επ’ ουδενί λόγο η ζωή τους. Άρα λοιπόν, ήταν πολύ τραβηγμένο και δεν τράβηξε όπλο ένας, τράβηξαν περισσότεροι από ό,τι ακούσαμε. 38 κάλυκες. Έλεος, εδώ δεν είχαμε τρομοκράτες απέναντι που μας σημάδευαν με ένα όπλο» δήλωσε.

Επιπλέον, ο κ. Κατερινόπουλος σχολίασε ότι οι αστυνομικοί έδειξαν έλλειψη ψυχραιμίας και επαγγελματισμού. Μάλιστα δήλωσε ότι έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων τους: «Εδώ υπάρχει απώλεια ψυχραιμίας, πάνω απ’ όλα. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν δείχνει επαγγελματισμό. Βέβαια, προσωπικά δεν μπορώ να έχω διαφορετική άποψη για την περιβόητη ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία βεβαίως και προσφέρει παρά πολλά πολλά αλλά όπως είδαμε, το τελευταίο εξάμηνο προσλάβανε ανθρώπους, τους εκπαίδευσαν ένα μήνα, τους έβαλαν στην ομάδα ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί τους που επιβαίνουν στα ίδια δίκυκλα, οι εκπαιδευμένοι, να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον συνοδό τους παρά από τους κακοποιούς απέναντι. Εκεί χάνεται η ψυχραιμία, χάνεται ο έλεγχος και έχουν προβλήματα. Αυτά πρέπει να τα δει η Πολιτεία, πρέπει να τα μαζέψει» πρόσθεσε.

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία αναφέρθηκε και στο πότε κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί όπλο: «Στα πλαίσια της άμυνας, της δικής τους άμυνας ή στα πλαίσια της άμυνας υπέρ τρίτου. Το μέσο πρέπει να είναι ανάλογο ή τέτοιο που να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα. Και το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Όντως κινδύνευε η ζωή τους; Κι αν κινδύνευε, κινδύνευε όλων; Πυροβόλησαν όλοι; Από ό,τι ακούσαμε από τη βαλλιστική και οι εφτά. Ε, εντάξει μην τρελαθούμε» δήλωσε.

Δικηγορικό γραφείο Αλέξη Κούγια: Η εντολή για παύση της καταδίωξης αφορούσε άλλη ομάδα ΔΙΑΣ

Το δικηγορικό γραφείο Αλέξη Κούγια εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση των επτά αστυνομικών στην οποία αναφέρονται τα εξής: 

«Ως γνωστόν, το δικηγορικό μας γραφείο δια του επικεφαλής μας κ. Αλεξίου Κούγια έχει αναλάβει την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία εις βάρος του νεαρού Ρομά στο Πέραμα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του συνεπιβάτη του, ο οποίος ευτυχώς διεσώθη.

Μετά τη μελέτη της δικογραφίας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τρεις διαπιστώσεις μας, τις οποίες δεν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε πριν λάβουμε αντίγραφα της δικογραφίας:

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και ήδη είναι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των επτά αστυνομικών οι δύο επιζήσαντες της τραγωδίας και εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος και ο άλλος διαφεύγει της σύλληψης και δεν έχει ακόμη είτε συλληφθεί είτε παραδοθεί και καταζητείται, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για αυτή την συμπεριφορά, αφού είναι σίγουρο ότι διαφεύγει γιατί θέλει να αποφύγει να δώσει απαντήσεις σε εύλογες ερωτήσεις για την παράνομη συμπεριφορά του.

Αυτή η διαπίστωση νομικά έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης των εντολέων μας για τις πράξεις των αποπείρων ανθρωποκτονίας εις βάρος τους δημιουργώντας έτσι όλο το νομικό υπόβαθρο για να αναγνωριστεί ότι ό,τι έπραξαν έγινε υπό τις νομικές προϋποθέσεις της αμύνης.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι εκ παραδρομής ή εκ προθέσεως, μάλλον για πολιτικούς λόγους, κάποιοι παραπλάνησαν τους δημοσιογράφους περί του ότι δήθεν υπήρξε επικοινωνία με τους εντολείς μας με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου δήθεν τους εδίδετο η εντολή να μην συνεχίσουν την καταδίωξη. Συμπλοκή στο Πέραμα

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και η αλήθεια είναι η εξής: πράγματι υπήρξε τέτοια εντολή σε άλλη ομάδα μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. και δεν αφορά την ομάδα των εντολέων μας, οι οποίοι ανήκουν στην «Ομάδα Χαϊδαρίου», αλλά σε άλλη ομάδα που είναι η «Ομάδα Καμινίων».

Τρίτον, θέλουμε να ενημερώσουμε τα ΜΜΕ ότι όλα τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδος της ΔΙ.ΑΣ. δεν επελέγησαν στην ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία τριετία, αλλά όλοι υπηρετούν και υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις πριν τη ΔΙ.ΑΣ. πολύ περισσότερα χρόνια και ήσαν όλοι έμπειροι αστυνομικοί με εξαιρετικό παρελθόν για την συμπεριφορά τους στην αστυνομία και σε όσες υπηρεσίες υπηρετήσαν.

Αυτές οι διευκρινήσεις κατά την κρίση του κ. Αλέξιου Κούγια και των συνεργατών του γραφείου μας είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη εικόνα που πρέπει να έχουν τα ΜΜΕ για αυτή την τραγωδία όπου έχασε την ζωή του δυστυχώς ένας συνάνθρωπος μας».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-10-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις