Logo

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις διώξεις ερευνητών δημοσιογράφων



 
 

Ηχηρή παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ για τη μετατροπή της Γιάννας Παπαδάκου από μάρτυρα σε κατηγορούμενη και για την παραπομπή Βαξεβάνη • Κατηγορηματική καταδίκη από το ΑΚΕΛ • «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει για την προστασία του Τύπου στην Ελλάδα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Manon Aubry

Εκτεθειμένες και στο ευρωπαϊκό ακροατήριο είναι ήδη τόσο η κυβέρνηση όσο και η ελληνική Δικαιοσύνη για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης, μεταξύ άλλων και για «πλαστά στοιχεία» της έρευνάς της σχετικά με τη δράση του κυκλώματος Νovartis στην Ελλάδα, όπως και του Κώστα Βαξεβάνη, που ακολούθησε.

Το θέμα της δίωξης των δημοσιογράφων προσλαμβάνει διαστάσεις δυσάρεστες για την κυβέρνηση κι όχι μόνο εξαιτίας της οξύτατης κριτικής του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κύρτσου, ο οποίος χθες δεν παρέλειψε να βάλει τον πρωθυπουργό στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών για τη μη διεκδίκηση από το Δημόσιο αποζημιώσεων από τη Νovartis.

Προηγήθηκε χθες η παρέμβαση για τις παραπομπές δημοσιογράφων στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, ενώ δημόσια θέση υπέρ της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistblowers) πήρε από το Στρασβούργο και η συμπρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manon Aubry.

Κατηγορηματική ήταν και η δήλωση του ΑΚΕΛ, το οποίο κατέστησε σαφές ότι «καταδικάζει την ποινική δίωξη του γνωστού Έλληνα δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και κάθε απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφικής έρευνας. Τα φαινόμενα διώξεων δημοσιογράφων, που πληθαίνουν ανησυχητικά σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών αλλά και διεθνώς, είναι επικίνδυνα για το μέλλον της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της δημοκρατίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς.

Αναλυτικότερα, σε ένα εκτενές δημοσίευμα, το οποίο χαρτογραφεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελευθερία του Τύπου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κέντρο περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της δημοσιογραφικής έρευνας που διεξήγαγε η Γ. Παπαδάκου, εξασφαλίζοντας μάλιστα και δύσκολες συνεντεύξεις από whistlblowers (πληροφοριοδότες) που έφεραν στην επιφάνεια σημαντικές πτυχές του σκανδάλου Novartis.

«Στις 25 Ιανουαρίου 2022, η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια-δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος για την κατηγορία της κατασκευής πλαστών σκανδάλων που σχετίζονται με Έλληνες επιχειρηματίες και το φαρμακευτικό σκάνδαλο Novartis», προλογίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο, παραθέτοντας στοιχεία, ονόματα πολιτικών και δικαστικών «που διαδραμάτισαν ρόλο στη μετατροπή της δημοσιογράφου από χρήσιμη μάρτυρα σε κατηγορούμενη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι πληροφοριοδότες της Novartis στην Ελλάδα έκαναν τεράστια δημόσια υπηρεσία όταν αποκάλυψαν τη διαφθορά υψηλού επιπέδου από τον φαρμακευτικό γίγαντα. Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτισε φόρο τιμής σε αυτούς τους καταγγέλλοντες το 2020 και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας προς αυτούς σήμερα», δήλωσε η συμπρόεδρος της GUE/NGL.

«Το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία είναι απαραίτητα σε μια δημοκρατία. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ώστε οι συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα να τερματιστούν αμέσως» απάντησε η Manon Aubry σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χθες στο Στρασβούργο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2022 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις