Logo

Στην Κομισιόν οι διώξεις δικαστικών λειτουργών που διερευνούσαν το σκάνδαλο Novartis



 
 

Μετά τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων, τρεις δικαστικοί λειτουργοί κατηγορούνται για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης - συμμορίας και της κατάχρησης εξουσίας.

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δίωξη κατά της πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων Εισαγγελέων που διερευνούσαν το σκάνδαλο της Novartis.

Μετά τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας και της κατάχρησης εξουσίας.

Την ερώτηση κατέθεσαν προς την Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

«Η δίωξη της κ. Τουλουπάκη, η οποία ηγείτο της διερεύνησης του σκανδάλου στην Ελλάδα και καθαιρέθηκε με την κατάργηση της Εισαγγελίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενο της ερώτησης.

Θυμίζουμε ότι η Novartis έφτασε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκ. δολαρίων με τις ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα, παρότι από τον Δεκέμβριο του 2020 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της διενέργειας μιας σειράς δικαστικών, εξώδικων και διοικητικών ενεργειών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, καμία ενέργεια δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν την Κομισιόν:

Θεωρεί ότι οι στοχευμένες διώξεις κατά των δημοσιογράφων και των εισαγγελέων που διερευνούσαν το σκάνδαλο Novartis συνιστούν υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;

Σκοπεύει να εξετάσει ενδελεχώς και σε συσχέτιση τις ποινικές αυτές διώξεις στην επόμενη έκθεση για το κράτος δικαίου;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-2-2022 από directNEWS.gr πηγή:newsbreak.gr


Τελευταίες Ειδήσεις