Logo

Πυρκαγιές Σκηνικό καταστροφής στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και στα Βατέρα Λέσβου - Τα πύρινα μέτωπα στη χώρα [βίντεο]



 
 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε ξέσπασαν σήμερα Σάββατο. 

Συγκεκριμένα, τα πύρινα μέτωπα στα οποία επιχειρούν πυροσβέστες και εθελοντές εντοπίζονται: στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στα Βατέρα Λέσβου, στη Μεσσηνία στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς, στην Ηλεία στην περιοχή της Σπιάντζας, σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και στο Περιβόλι Γρεβενών και στην περιοχή Βρυσούλα Πρέβεζας.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσεις καταβάλουν υπέρτατες προσπάθειες  προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν τις  εστίες φωτιάς.

.Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες (ζέστη, ξηρασία, ισχυροί άνεμοι) δημιουργούν ένα εφιαλτικό και εχθρικό τοπίο για το έργο των επίγειων και εναέριων δυναμεων πυρόσβεσης.  

Η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιά: Τρίτη ημέρα οικολογικήες καταστροφής -  4.000 στρέματα δάσους καμένα 

Η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο συνεχίζεται για τρίτη ημέρα .Με το πρώτο φως δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Όπως τονίζει το ertnews.gr,  όλες οι  προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

Τα 20 εναέρια μέσα που επιχειρούν, δυσκολεύονται από τους πυκνούς καπνούς, αλλά και από το γεγονός ότι η βλάστηση είναι πολύ πυκνή, ενώ πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων και των εναλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται προς το κεντρικό τμήμα του σπάνιου Εθνικού Πάρκου, και ταυτόχρονα νότια προς τη Λευκίμη και βόρεια προς τη Δαδιά. To πρωί του Σαββάτου υπήρχε άπνοια και κοντά στο χωριό υπήρχε ένα μεγάλο νέφος από τον καπνό. Aργότερα άρχισε να πνέει ένας μικρός άνεμος που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις, στρέφοντας το μέτωπο τη φωτιάς σε περιοχές που έχουν ήδη καεί.

Φωτιά στα Βατέρα Λέσβου – Κάηκαν σπίτια, τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες 

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου πάνω από τον οικισμό Βατέρα  σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα έλαβε πολύ γρήγορα δυσάρεστη εξέλιξη.

 Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από κατοίκους της περιοχής και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, έχουν καεί ήδη αρκετά σπίτια., παρά τη μάχη που δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να περιορίσουν τη φωτιά.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, ενώ αυτή την ώρα δίνονται οι πρώτες βοήθειες σε έναν ακόμα πυροσβέστη που αντιμετώπισε προβλήματα στην αναπνοή.

Μεσσηνία: Φωτιά κοντά στη Χρυσοκελλαριά - Απείλησε σπίτια 

Στις 13:34 το μεσημέρι του Σαββάτου (23/7) στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε συναγερμός  για αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς του δήμου Πύλου Νέστορος.

Λόγω της φωτιάς έκλεισε η επαρχιακή οδός Κορώνης – Φοινικούντας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ΄ότι η πυρκαγιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού

Συγκεκριμενα, η φωτιά έχει  επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες. Στο σημείο σπεύδουν οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλαμάτα αλλά και γειτονικές περιοχές.

Στο σημείο επιχειρούν  αεροσκάφη 2 pzl 60 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 14 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Οι δυνάμεις ενισχύονται από όλη την δυτική Πελοπόννησο.

Φωτιά στη Βωβούσα Ιωαννίναν και Περιβόλη Γρεβενών: Έφτασε στη Βάλια Κάλντα  

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τετάρτη το απόγευμα  σε δύσβατη περιοχή  σε χαράδρα ανάμεσα  στην Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Στο σημείο επιχειρούην ένα ελικόπτερο και επίγειες δυνάμεις.

Η φωτιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης, ενώ η  Η Π.Υ. Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.

Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 υδροφόρα οχήματα και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα Γρεβενά και το ελικόπτερο από τα Ιωάννινα.

Η φωτιά, εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Ηλεία: Πυρκαγιά στην περιοχή της Σπιάντζας

Στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάντζας έφτασε η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε καλάμια, αλλά πήρε διαστάσεις και γίνεται μεγάλη.

Υπάρχει κινητοποίηση από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να την ελέγξουν και να την περιορίσουν.

Η φωτιά είναι κοντά στο Ενωσιακό Γήπεδο της Ηλείας, ενώ κοντά στην περιοχή βρίσκεται και δασύλλιο αναψυχής.

Φωτιά στην περιοχή Βρυσούλα Πρέβεζας -Απειλεί σπίτια 

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Βρυσούλα Πρέβεζας. Η φωτιά βρίσκεται εντός του οικισμού και απειλεί σπίτια. 

Στην κατάσβεση εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν και 2 αεροσκάφη. Ο έλεγχος της πυρκαγιάς είναι δύσκολος λόγω των ισχυρών ανέμων.

<

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-7-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις