«Το φαινόμενο ουσιαστικά οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς. Και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη».
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την τραγωδία που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου 29/10 στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας στην Κρήτη
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ertnews.gr, ο κ. Λέκκας ο οποίος χθες βράδυ επέστρεψε από την Κρήτη, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεωνμ της ΕΡΤ, είπε:«το φαινόμενο ουσιαστικά οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς.
Και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη. Ουσιαστικά οι τρεις αυτοί παράγοντες υπάρχουν, οι οποίοι συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως εκείνο το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά, είναι ότι δεν θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες.
Θα πρέπει να επισημάνουμε για μία φορά ακόμα τον κίνδυνο ότι πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα, τα οποία έχουμε ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία».
-Κατά τη γνώμη σας, αυτές οι σαρωτικές πλημμύρες που είδαμε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην Κρήτη, με αυτοκίνητα να παρασύρονται μέσα στη θάλασσα, δεκάδες αυτοκίνητα συνδέονται με τη χθεσινή τραγική εξέλιξη που είχαμε συνδέονται και πιθανώς να έχουν επιταχύνει το φαινόμενο.
Ε.Λ.: «Συνδέονται και πιθανώς έχουν επιταχύνει το φαινόμενο, αλλά ούτως ή άλλως θα υπήρχε κάποια στιγμή κατολίσθησης στο σημείο αυτό, αλλά οι βροχές, οι έντονες βροχοπτώσεις, ίσως να σας αφαίρεσαν την υποστήριξη του βραχώδους όγκου, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιτάχυνση εμφάνισης των φαινομένων και εκδήλωση του φαινομένου».
-Και λέγατε, είχατε ξεκινήσει να αναφέρετε για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες; Τι πρέπει να αλλάξει; Ενδεχομένως κάτι στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στα χαρτιά που απαιτούνται για την ανέγερση ακόμα περισσότερο τουριστικών καταλυμάτων;
Ε.Λ.: «Κοιτάξτε, ήδη υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, που κάποιος για να κάνει μια κατασκευή ή για να επεκτείνει τον πολεοδομικό ιστό μιας περιοχής χρειάζονται απαραίτητες γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Όμως οι κατά τόπους υπηρεσίες συνήθως δεν είναι τόσο αυστηρές και ενδίδουν σε πιέσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε όλη αυτή την εικόνα. Θα πρέπει να αναφερθώ ότι 50 χιλιόμετρα δυτικότερα της περιοχής αυτή τη στιγμή χτίζεται ένα ολόκληρο ξενοδοχείο πάνω σε ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα της Ευρώπης και το έχουμε επισημάνει. Αλλά βεβαίως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει η δραστηριότητα στην περιοχή και να δοθούν οι άδειες», υπογράμμισε.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-10-2022 από directNEWS.gr