Συνεχώς διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που εξετάζεται εάν παρακολουθούσε το σύστημα Μητσοτάκη με τη βοήθεια της ΕΥΠ και του Predator.
Συγκεκριμένα, αίτημα προς την ΑΔΑΕ κατέθεσε η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και Αντιεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Τουλουπάκη με σκοπό να ελεγχθεί εάν το κινητό της τηλέφωνο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από το 2019 μέχρι και σήμερα, ενώ στη περίπτωση που διαπιστωθεί η παρακολούθηση της τότε ζητάει να διερευνηθεί η επαρκής τεκμηρίωση της υπηρεσίας που ζήτησε την άρση. Ακόμη ζητεί να λάβει γνώση για το πότε παρακολουθούνταν, την αιτία, αλλά και των στοιχείων που προέκυψαν. Καθώς ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση είναι όπως τονίζει στην αίτηση της πρόδηλα αντισυνταγματικός κάτι που σημαίνει πως η ΑΔΑΕ δεν δεσμεύεται να διερευνήσει αλλά και να πληροφορήσει σχετικά τον αιτούντα.
Το αίτημα της κ. Τουλουπάκη στηρίζεται σε σοβαρές ενδείξεις που έχει η ίδια προσωπικά για τη παρακολούθηση των τηλεφώνων της. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, έχει διαπιστώσει τα εξής: « καθ’ όλο το χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών εντοπίζονται συνεχώς φαινόμενα, που παραπέμπουν σε παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μου και συγκεκριμένα έχουν διαπιστωθεί: Συχνότατος αιφνίδιος τερματισμός συνδιαλέξεων, που πραγματοποιούνται από τη σύνδεση κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές χωρίς πρόβλημα συνδεσιμότητας. Παρεμβάσεις τρίτων άγνωστων συνομιλητών κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεων μου. Ακρόαση αντίλαλου της φωνής μου κατά τη συνομιλία. Μετά τον τερματισμό μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξής μου, ο προηγούμενος συνομιλητής μου μπορεί να ακούει την αμέσως επόμενη τηλεφωνική συνδιάλεξή μου με έτερο συνομιλητή. Η συχνή υπερθέρμανση της συσκευής της κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιώ.»
Η αίτηση της βασίζεται και στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ (4/12/2022) με τίτλο «Ο κ. Πλιώτας και η κ. Τουλουπάκη μεταξύ των 170 υπό παρακολούθησηση». Η αντιεισαγγελέας εφετών στην αίτηση της γράφει πως «ανήκω στα πρόσωπα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες των οποίων παρακολουθούντο ή και παρακολουθούνται μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, που λειτουργούσε υπό την ευθύνη ενιαίου κέντρου καθοδήγησης σε απόλυτη συσχέτιση με τις κατ’ ουσίαν παράνομες επίσημες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι Ελένη Τουλουπάκη είχε μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αφορμή την έρευνα της για το σκάνδαλο Novartis, ενώ η προσπάθεια να στηθεί σκευωρία σε βάρος της πρώην εισαγγελέως έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα η ίδια να παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία (3-2) όχι για τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο Novartis, αλλά για δήθεν μη άμεση διαβίβαση 3 έγγραφων αναφορών-καταθέσεων εγγράφων.
Ματζουράνης: Να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο χρονικό διάστημα έγιναν οι παράνομες επισυνδέσεις
Ο Γιάννης Ματζουράνης , μετά την κατάθεση της αίτησης της Ελένη Τουλουπάκη στην ΑΔΑΕ δήλωσε πως η πελάτισσα του «ζητεί να ελεγχθούν δύο συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας (…)ώστε να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο/α χρονικό/ά διαστημα/τα έλαβαν χώρα ουσιαστικώς παράνομες επισυνδέσεις των δύο τηλεφώνων της από την ΕΥΠ για δήθεν λόγους εθνικής ασφάλειας». Στόχος της κ. Τουλουπάκη σύμφωνα με τον Γ. Ματζουράνη είναι «να μπορέσει να προσφύγει στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και να τύχει δικαστικής προστασίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).»
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, είχε προαναγγείλει την προσφυγή δύο εμβληματικών προσώπων στην ΑΔΑΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Γιώργος Κύρτσος είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, παρουσία του δικηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη, ενώ λίγο καιρό μετά, σύμφωνα με αποκάλυψη του Euractiv, η ΑΔΑΕ, ύστερα από σχετικά αιτήματα κατάφερε να διαπιστώσει και επίσημα την παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, καθώς και αυτήν του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, από την ΕΥΠ.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-1-2023 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr