Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, μετά την αποκάλυψη των ονομάτων 6 προσώπων για τα οποία με επίσημο αίτημα στις 7 Δεκεμβρίου είχε ζητήσει από την ΑΔΑΕ να διερευνηθεί αν ήταν στόχοι παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.
Όπως αποκάλυψε ο έλεγχος ήταν θετικός και για τα έξι αυτά πρόσωπα ώστε σήμερα μπορούμε να μιλάμε όχι στη βάση ενδείξεων ή δημοσιευμάτων αλλά επίσημων αποδείξεων. Τα πρόσωπα αυτά είναι: ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος.
Αυτές οι «αδιάψευστες αποδείξεις των νομότυπων επισυνδέσεων» είπε, προέκυψαν «από τις έρευνες της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών στα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως εγκέφαλο ενός εγκληματικού δικτύου, ενώ στην εισαγωγή ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους Δημοκρατικούς κανόνες. Κάλεσε τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απευθύνθηκε ιδιαιτέρως προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναγνώρισε ότι μπορεί να έχουν τους λόγους τους ώστε να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ωστόσο είπε: «Σας συμπονώ και σας κατανοώ, αλλά εμείς αυτή την εκτροπή δεν δικαιούμεθα να την καταπιούμε». Μίλησε για βαρύτατες ευθύνες που δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά και «βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες». Εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σημείωσε ότι είναι ένοχοι, ότι καθώς έχουν στρατηγική επιλογή την παρακρατική λειτουργία και την διαφθορά, έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και τέλος ότι δεν μπορούν να μείνουν ούτε στιγμή παραπάνω στην εξουσία.
Γι’ αυτούς τους λόγους είπε «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης». Η Βουλή, συνέχισε θα κληθεί να αποφασίσει: «Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απουσίασε από τη συζήτηση, καθώς βρίσκεται στην Κρήτη λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε χθες στα γραφεία της ΑΔΑΕ με τον Χρήστο Ράμμο παρέλαβε φάκελο με αποδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Μετά τη συνάντησή του χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη.
Τι σημαίνει πρόταση δυσπιστίας
Πρόταση δυσπιστίας σημαίνει τριήμερη μάχη στη Βουλή. Η συζήτηση για την πρόταση ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αντιθέτως απορρίπτεται.
Στην τριήμερη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα υπάρξουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την ανάστροφη κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν στην Βουλή και η διαδικασία κλείνει με την ομιλία του πρωθυπουργού.
Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής στον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.
Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-1-2023 από directNEWS.gr πηγή:topontiki.gr