Logo

Πέντε αστυνομικοί προφυλακίστηκαν για το φόνο του Αφροαμερικανού



 
 

Οργή προκαλεί η τελευταία δολοφονία Αφροαμερικανού στα χέρια αστυνομικών στις ΗΠΑ παρά την κατακραυγή του κινήματος Black Lives Matter με αίτημα να μπει ένα τέλος στα ρατσιστικά εγκλήματα.

Πέντε αστυνομικοί του Μέμφις προφυλακίστηκαν χθες, στο πλαίσιο της έρευνας για το φόνο του Τάιρ Νίκολς στις αρχές του Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη βίαιη σύλληψή του για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, επίθεση και για απαγωγή. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει βίντεο, που έχει δει η οικογένεια του θύματος και δικηγόροι τους.

«Ενώ καθένα από τα πέντε άτομα έπαιξε διαφορετικό ρόλο στο εν λόγω περιστατικό, οι ενέργειες όλων τους οδήγησαν στο θάνατο του Τάιρ Νίκολς και είναι όλοι υπεύθυνοι» δήλωσε χθες ο εισαγγελέας της κομητείας Σέλμπι, Στιβ Μάλροι, στον Τύπο.

Αξιωματούχοι υποστήριξαν αρχικά ότι υπήρξε «αντιπαράθεση» όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν το όχημα του Νίκολς και στη συνέχεια άλλη «αντιπαράθεση» αφού τον συνέλαβαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία υποστηρίζοντας πως «ο θάνατος του Τάιρ αποτελεί οδυνηρή υπενθύμιση πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εγγυηθούμε πως το δικαστικό μας σύστημα θα εκπληρώσει την υπόσχεση της ισότιμης και αμερόληπτης δικαιοσύνης για όλους».

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να γίνει «ταχεία, πλήρης και διαφανής» έρευνα προσθέτοντας πως ενώ οι αρχές συνεχίζουν το έργο τους «ενώνω τη φωνή μου με αυτή της οικογένειας του Τάιρ καλώντας να γίνουν ειρηνικές διαδηλώσεις. Η αγανάκτηση είναι κατανοητή, αλλά η βία δεν είναι αποδεκτή ποτέ».

Ο Δημοκρατικός πολιτικός κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει σχέδιο νόμου για να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, που είχε περάσει μεν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2021 αλλά δεν ξεπέρασε το εμπόδιο της Γερουσίας.

Άλλωστε, το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αστυνομίας απασχολεί πολύ το αφροαμερικανικό εκλογικό σώμα και ο Μπάιντεν, που αναμένεται να ανακοινώσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος του 2021. είχε δώσει έμφαση σε αυτό στην προεκλογική του εκστρατεία το 2020.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-1-2023 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις