Logo

Κόντρα ΔΣΑ - Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον πρωτοδίκη Αντώνη Βόμβα 
 

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξαιτίας της απόφασης των δικηγόρων να απέχουν από τις συνθέσεις των δικαστηρίων στις οποίες μετέχει ο πρωτοδίκης Αντώνης Βόμβας.

Ο ΔΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

«Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 16.3.2023 αποφάσισε τα εξής αναφορικά με την απαξιωτική και ονειδιστική συμπεριφορά του Πρωτοδίκη κ. Αντωνίου Βόμβα στις 13 και 14.3.2023 στο ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τόσο για το ζήτημα της αγνόησης της απόφασης της Ολομέλειας και του ΔΣ για αποχή των Δικηγόρων μετά την πρώτη διακοπή και την απομάκρυνση του συμβούλου του ΔΣΑ κ. Ιωάννη Αβαρκιώτη από την αίθουσα με τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης, όσο και για τη συνολική στάση και συμπεριφορά του συγκεκριμένου Δικαστή που αποτελεί προσβολή του δικηγορικού σώματος συλλήβδην:

(1)Την υποβολή πειθαρχικής αναφοράς κατά του συγκεκριμένου Δικαστή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης.

(2)Την αποχή των Δικηγόρων της Αθήνας από όλες τις δίκες που ο συγκεκριμένος Δικαστής συμμετέχει είτε σε μονομελή είτε σε πολυμελή σύνθεση

Ο ΔΣΑ δεν θα ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές που δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό αλλά «τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» της δίκαιης αγανάκτησής μας απέναντι σε πρακτικές συγκεκριμένων Δικαστών που δυστυχώς αντί να περιορίζονται ολοένα και αυξάνονται.»

Τι απαντά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει την απόφαση του ΔΣΑ ως αντισυνταγματική αναφέροντας τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής απ’ όλους τους παράγοντες της δίκης, κυρίως Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικηγόρους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαστηριακή καθημερινότητα υπό το καθεστώς υλικοτεχνικών ελλείψεων και παραλείψεων, υποστελέχωσης των γραμματειών αλλά και ενός μη διαχειρίσιμου όγκου υποθέσεων, ειδικά στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας.

Εξαιτίας, δυστυχώς, της διαχρονικά ανεύθυνης πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας, οι συνθήκες αυτές οδηγούν, όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια σε συγκρουσιακές καταστάσεις. Ευθύνη και υποχρέωση όλων των θεσμικών παραγόντων, ιδίως των Διοικήσεων Δικαστικών Σχηματισμών, Δικαστικών Ενώσεων και Δικηγορικών Συλλόγων είναι να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και κατανόησης και να απέχουν από ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε αντιπαραθέσεις αλλά κυρίως μειώνουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στη Δικαιοσύνη.

Οι πρόσφατες δε αποφάσεις δύο Δικηγορικών Συλλόγων και δη της Αθήνας και των Ιωαννίνων να απέχουν τα μέλη τους από τις συνεδριάσεις Δικαστηρίων, στις συνθέσεις των οποίων μετέχουν συγκεκριμένοι Δικαστικοί Λειτουργοί έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, δεδομένου ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του φυσικού Δικαστή και συνεπώς τυγχάνουν ανεφάρμοστες.

Η δυνατότητα της αναβολής στην ποινική δίκη ρυθμίζεται από τον ΚΠΔ, τον οποίο και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν οι Δικαστές. Είναι δε οξύμωρο να βάλλονται οι Δικαστικοί Λειτουργοί ως βασικοί υπαίτιοι για την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης και παράλληλα να στοχοποιούνται, όταν, σύμφωνα με το νόμο, απορρίπτουν αιτήματα αναβολής.

Στόχος όλων μας πρέπει, να είναι η από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν την εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην κοινωνία.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-3-2023 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις