Logo

Τρομοκρατικό δίκτυο: Στο στόχαστρο των Αρχών για μήνες οι δύο συλληφθέντες



 
 

Συνεχίζουν τις έρευνές τους η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά τη σύλληψη δύο Πακιστανών που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τον περασμένο Αύγουστο σκιαγράφησε το προφίλ πακιστανών υπόπτων και ταυτοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο τους δύο συλληφθέντες 27 και 29 ετών. Κλιμάκιο της υπηρεσίας είχε γίνει “σκιά” τους και παρακολουθούσε τις κινήσεις τους σε Αθήνα, Σπάρτη και Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολουθούσε τις κινήσεις τους και διαπίστωσε πως υπήρχε αναλυτικός σχεδιασμός, κατόπτευση στόχου καθώς και εμπεριστατωμένη ανάλυση της επιχείρησης που θα εκτελούσαν. Το επίπεδο επικινδυνότητας είχε ανέβει και κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στη διακοπή κάθε πιθανού σχεδίου ολοκλήρωσης της τρομοκρατικής επίθεσης. Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στις 15 Φεβρουαρίου αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο Πακιστανούς που ζούσαν παράνομα στη χώρα μας.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους βρέθηκαν περισσότερα από δέκα κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, στικάκια και δύο υπολογιστές. Αναλύοντας τα πειστήρια στα εγκληματολογικά εργαστήρια, οι ερευνητές εντόπισαν βίντεο και φωτογραφίες αλλά και μηνύματα μεταξύ των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε και δολοφονίες αλλά και απαγωγές ισραηλινών πολιτών.

Οι Αρχές αναζητούν τώρα τις επαφές που είχαν αναπτύξει τους τελευταίους μήνες, επιχειρώντας ενδεχομένως να στρατολογήσουν και άλλα πρόσωπα με χρηματικό κίνητρο, καθώς ένας 30χρονος από το Ιράν, φερόμενος ως «εγκέφαλος» του δικτύου, φαίνεται ότι προσέφερε δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να πραγματοποιήσουν την τρομοκρατική επίθεση στο εστιατόριο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης, που συντόνιζε την επικείμενη τρομοκρατική επίθεση από την Τεχεράνη όπου ζει, είχε στείλει φωτογραφία με το στίγμα του εστιατορίου στους συνεργάτες του που θα έκαναν την επίθεση. Εκείνοι το εντόπισαν, τράβηξαν βίντεο και του το έστειλαν. Αρχικά η εντολή ήταν για δηλητηριώδη αέρια όταν θα ήταν γεμάτο από κόσμο. Στη συνέχεια ζήτησε να αιματοκυλήσουν το εβραϊκό κατάστημα με όπλα και εκρηκτικά, ενώ τους είχε υποσχεθεί ότι θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό Ισραηλινό.

Δεδομένου του ότι ο 30χρονος αρχηγός προσπαθούσε να εντοπίσει στη χώρα μας και άλλους ομοεθνείς του για να πραγματοποιήσουν χτυπήματα σε εβραϊκούς στόχους, έχουν εξεταστεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία περισσότερα από 15 άτομα, τα περισσότερα πακιστανικής καταγωγής, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι ενδεχομένως να έχουν επιχειρήσει να ενταχθούν στο εξτρεμιστικό δίκτυο. Δεν φαίνεται γι αυτούς να έχει προκύψει κάποιο στοιχείο, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Ευχαριστίες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδος, που απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση εις βάρος ισραηλινών στόχων, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την ελληνική κυβέρνηση ευχαρίστησε μέσω twitter και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Παράλληλα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ «για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον εβραϊκών στόχων σε πολυσύχναστη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και στην παράλληλη σύλληψη και εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών στη χώρα μας».

“Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΥΠ και της Αστυνομίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική δράση τους για την αποτροπή της προσχεδιαζόμενης τρομοκρατικής επίθεσης κατά πολιτών στην Αθήνα” τόνισε σε δήλωσή του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-3-2023 από directNEWS.gr πηγή:ertnews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις