Logo

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βίντεο+φωτο)



 
 

Μαζικό πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ζητώντας την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Ελίνα Κολύβα η αστυνομία εκτιμά ότι οι διαδηλωτές είναι 15.000. Το συλλαλητήριο έχει σπάσει στα δύο. Φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στο ΜΑΣ πήγαν στα Προπύλαια κι έχουν διαλυθεί ενώ φοιτητές άλλων παρατάξεων παραμένουν στο Σύνταγμα φωνάζοντας συνθήματα.

Με σύνθημα «πτυχία με αξία, δουλειά με αξιοπρέπεια» το οποίο οι φοιτητές έγραψαν στον τοίχο του Υπ. Εργασίας, η πορεία με ιδιαίτερο παλμό κατευθύνθηκε προς της Βουλή. Ένταση υπήρξε νωρίτερα μεταξύ φοιτητικών συλλόγων. Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για 5η συνεχή εβδομάδα, πολλές σχολές της χώρας βρίσκονται ακόμα υπό κατάληψη ενώ
παράλληλα συνεχίζονται οι εξετάσεις και με ψηφιακά μέσα. Οι μαθητές συμμετέχουν και αυτοί σήμερα στο σημερινό συλλαλητήριο. Αρνούνται, όπως λένε, να αποδεχθούν, όπως το ονομάζουν, το νομοσχέδιο της αδικίας, ενώ στο πλευρό των φοιτητών βρίσκεται η ΟΛΜΕ, δηλαδή η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΣΔΕΠ που είναι το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών.

Ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων πριν από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – Οκτώ τραυματίες

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας μία ώρα πριν ξεκινήσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που συγκεντρώνονταν στα Προπύλαια, ήρθαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή με μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν μικρής έντασης επεισόδια, τα οποία όμως είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία παρέλαβαν τους τραυματίες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια ήταν ένας καβγάς για το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε χωρίς άλλα προβλήματα στις 12:00.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας των τραυματιών, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρουν τραύματα στο κεφάλι.

Πορεία των φοιτητών στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο των μη κρατικών πανεπιστημίων. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά λίγο μετά τις 12 στην Καμάρα και κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διέσχισαν την Εγνατία, ακολούθησε η Τσιμισκή και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Πραγματοποίησαν εκεί παράσταση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Καμάρα και η πορεία ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις, δεδομένου ότι την προηγούμενη φορά είχαμε ένταση μετά το τέλος της πορείας. Σημειώνεται ότι τελούν υπό κατάληψη όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και αρκετές σχολές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διαδικτυακά γίνονται εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αρκετές σχολές, όπως η Νομική, αποφάσισαν να μη γίνουν διαδικτυακά, γιατί δεν εγγυώνται το αδιάβλητο, όπως τόνισαν.
Μεγάλη μερίδα καθηγητών εκφράζει ανησυχίες για το εαρινό εξάμηνο και ζητά από τους φοιτητές να σταματήσουν οι καταλήψεις.

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-2-2024 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις