Logo

Τραγωδία στα Τέμπη: Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα [φωτο]



 
 

Σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη. Ένας χρόνος από το πλέον θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.

Οι μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών, ένα χρόνο μετά από την πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά σιδηροδρομική τραγωδία, εξακολουθούν να συγκλονίζουν. Οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν σήμερα στις 12:00 τρισάγιο στο σημείο όπου χάθηκαν 57 ζωές, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουν ζητήσει να μην παραβρεθούν αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων, παρά μόνο οι οικογένειες, οι συγγενείς, ενώ έχει οριστεί ειδικός χώρος σε αρκετή απόσταση από το σημείο προκειμένου να βρίσκονται οι δημοσιογράφοι. Το σημείο της τραγωδίας στη Λάρισα θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημητρης Κουτσούμπας στις 10:00, ο οποίος θα αφήσει λίγα λουλούδια. Νωρίτερα θα χτυπήσουν πένθιμα 57 φορές οι καμπάνες, από μια φορά για κάθε καρδιά που έπαψε να χτυπά εκείνη τη νύχτα. Άλλοι 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα.

Στη μνήμη των θυμάτων και η μεγάλη 24ωρη απεργία που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα, στην οποία συμμετέχουν πλήθος ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων. Συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 10:30 το πρωί στο Άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αριστοτέλους.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες στη μνήμη των θυμάτων, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές του Ιδρύματος. Σε ανακοίνωση τους οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ κάνουν λόγο για «μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της χώρας» και προσθέτουν ότι η αυριανή μέρα «συνιστά υπόμνηση της ευθύνης των αρμοδίων αρχών να αποδώσουν την πρέπουσα δικαιοσύνη και του δικού μας χρέους να τιμούμε τη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν». «Ήταν παιδιά, αδέρφια και γονείς, ήταν φίλοι και σύντροφοι. Το ΑΠΘ πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής αίματος. Πολλοί και πολλές από αυτούς, ήταν φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η απουσία τους από τα αμφιθέατρα, οι κενές καρέκλες στη βιβλιοθήκη, οι φωτογραφίες της ορκωμοσίας που δεν πρόλαβαν, θα βαραίνουν για πάντα τη συλλογική μας συνείδηση», υπογραμμίζουν οι Πρυτανικές Αρχές: «Δεν θα ξεχάσουμε κανέναν τους».

Να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους είχαν ευθύνη, είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει την δουλειά της.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Είναι δεδομένη η στήριξη στους ανθρώπους αυτούς, η επιθυμία όλων μας, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση να έχουμε την ταχύτερη και δικαιότερη κρίση της δικαιοσύνης και να αποδοθούν προφανώς ευθύνες σε όσους είχαν την οποιαδήποτε ευθύνη σε οποιοδήποτε βαθμό.
Η δικαιοσύνη απάντησε και στην πράξη με αυτό το οποίο έκανε και για τη συγκεκριμένη υπόθεση και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, Αλλά δεν περιμένει υποδείξεις από οποιοδήποτε κόμμα ή από οποιοδήποτε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου. Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κατηγορήσει κανείς και μάλιστα ειδικά άνευ στοιχείων και να πετάει τη λάσπη στα ανεμιστήρα, είναι για συγκάλυψη».

Την πρόσβαση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη στη δικογραφία και την παράταση τουλάχιστον για μια εβδομάδα στην κατάθεση των πορισμάτων, ζήτησε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη να αναφέρει πως: «Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το μεγάλο αυτό έγκλημα και ένα αμελήσουμε τις ευθύνες που έχει ο πολιτικός κόσμος απέναντι στην απονομή της Δικαιοσύνης που είναι αναγκαία για τις ψυχές που χάθηκαν και όλες τις ψυχές που τραυματίστηκαν».

Για συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναζητούν αλήθεια και δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση όπως σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν ευθύνες για την ίδια την κάνει; Υιοθετεί την λογική της συγκάλυψης με κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο».

«Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών ένας χρόνος συγκάλυψης από το αστικό κράτος και την κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε και από την άρον άρον λήξη της εξεταστικής επιτροπής χωρίς την εξέταση βασικών μαρτύρων», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης βουλευτής του ΚΚΕ.

«Όταν μιλήσαμε για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκαναν πως δεν άκουγαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, επισημαίνει πως: «Ψέματα πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους. Ένα πράγμα να ξέρετε, ότι και να κάνετε τίποτα δεν θα σας ξεπλύνει με τον τρόπο που το χειριστήκατε».

«Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των Τεμπών όχι απλώς δεν έκανε το καθήκον της αλλά συστηματικά συγκάλυψε κάθε ίχνος και κάλυψε και τους συνεργάτες της», είπε ο βουλευτής του κόμματος «Νίκη», Νικόλαος Βρεττός.

«Τα Τέμπη δεν θα μπορέσετε να τα κουκουλώσετε», σχολίασε η Πλεύση Ελευθερίας.

Ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε: «είναι απολύτως λογικό οι οικογένειες, να είναι καχύποπτοι και να θέλουν και στο κομμάτι της δικαιοσύνης και στο κομμάτι της πολιτικής διερεύνησης να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό. Αυτό όμως το δικαίωμα με συγχωρείτε δεν θα το δώσω στην αντιπολίτευση η οποία πάει να καπηλευτεί σε μεγάλο βαθμό μία τραγωδία ανθρώπων».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-2-2024 από directNEWS.gr πηγή:ΕΡΤ


Τελευταίες Ειδήσεις