Logo

Τραγωδία στα Τέμπη: Για κρατικές παραλείψεις κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων



 
 

«Τα ερωτήματα για τη σιδηροδρομική τραγωδία και για τις παραλείψεις ενός ολόκληρου κράτους πολλά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την επέτειο μνήμης από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕνΔΕ αναφέρει τα εξής:

«Ένα χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών – η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τιμά τη Μνήμη των θυμάτων. Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, που έκοψε το νήμα της ζωής και τα όνειρα δεκάδων συμπολιτών μας και βύθισε στο πένθος τις οικογένειές τους και ολόκληρη τη χώρα. Ο πόνος και η θλίψη δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τιμά σήμερα τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας. Τα ερωτήματα για τη σιδηροδρομική τραγωδία και για τις παραλείψεις ενός ολόκληρου κράτους πολλά.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, από την πρώτη στιγμή, διερευνά νυχθημερόν την πολυπαραγοντική αυτή υπόθεση σε όλες τις πτυχές της και προς κάθε κατεύθυνση. Οι αρμόδιοι Εισαγγελικοί και Δικαστικοί Λειτουργοί πράττουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και αφοσιωμένοι στην υψηλή συνταγματική τους αποστολή.

Οφείλουμε δε να επισημάνουμε ότι η έρευνα των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως είναι ήδη γνωστό, και η ποινική δίωξη σε μία τέτοια περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαστικής Εξουσίας αλλά της Βουλής. Η ανάθεση της άνω αρμοδιότητας (έρευνας και ποινικής δίωξης πολιτικών προσώπων) στη Δικαστική Εξουσία προϋποθέτει αναγκαίως την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Διαμηνύουμε ότι η αλήθεια γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα λάμψει και καλούμε όλους τους Πολίτες αυτής της χώρας να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της».

Τεχνική πραγματογνωμοσύνη κατέθεσε η Ολομέλεια των δικηγόρων

Με ουσιαστικό και όχι συμβολικό τρόπο, τίμησε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την επέτειο ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεισφέροντας στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ,με κατάθεση συμπληρωματικού υπομνήματος συνοδευόμενο από έκθεση τεχνικής πραγματογνωμοσύνης.

“ Η καρδιά μας είναι στα Τέμπη στις ψυχές των ανθρώπων που φύγανε και στις οικογένειες των θανόντων .Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε κάτι απλά συμβολικό ,αλλά κάτι ουσιαστικό για να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε στο μέτρο της ευθύνης μας το ανακριτικό έργο, με την παράστασή μας με κατάθεση υπομνήματος στον ειδικό εφέτη ανακριτή και ταυτόχρονα ενχείριση πολυσέλιδης τεχνικής πραγματογνωμοσύνης από ειδικό εμπειρογνώμονα , τον οποίο η Ολομέλεια επέλεξε ,τον κ. Αναστάσιο Δέδε για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές του δυστυχήματος,” επεσήμανε ο πρόεδρος της Ολομέλειας κ.Δ.Βερβεσός.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε, από την αντιπροσωπεία της Ολομέλειας, υπογραμμίστηκαν τρία σημεία που έθεσαν σήμερα ,κατά την επίσκεψή τους στον ανακριτή και την εισαγγελέα εφετών που ερευνούν την υπόθεση.

Πρώτο σημείο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας είναι “η διαφωνία μας με τις πολιτικές παρεμβάσεις ,διότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αρέσκεται τελευταία να παρεμβαίνει στην υπόθεση αυτή με μία μη οφειλόμενη επέμβασή της στο έργο της Δικαιοσύνης”

Δεύτερο σημείο ,είναι “η ατελέσφορη, απρόσφορη και ατυχής χρονικά κατ εμάς έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου,που δίνει κατευθυντήριες εντολές όχι μόνο στους ιεραρχικά υφισταμένους της αλλά και στους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση σε μια πιο επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης.”

Τρίτο σημείο, είναι ότι “ η Χώρα όφειλε πριν από το δυστύχημα να είχε θεσπίσει βάση κοινοτικών οδηγιών εθνικούς κανονισμούς ασφαλείας όλων των συγκοινωνιών της χώρας μεταξύ των οποίων και των τρένων. Πράγμα που δεν έχει πράξει ούτε σήμερα ,παρά το τραγικό δυστύχημα ,γεγονός που καταδεικνύει ότι τίποτα δεν έχουμε διδαχθεί ως χώρα από το τραγικό αυτό συμβάν.

Υπογράμμισε ακόμη : “ Μέχρι σήμερα έχουν αργήσει να κληθούν στην ανάκριση τα μεσαία βαγόνια της αμαξοστοιχίας των ευθυνών, οι άνθρωποι δηλαδή που διαχειρίστηκαν την αμαρτωλή σύμβαση 717, ενώ πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στους μηχανοδηγούς-πολιτικούς υπεύθυνους του τρένου».

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος, μιλώντας για την εθνική τραγωδία επεσήμανε: «ομολογουμένως καμία λέξη δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της οδύνης και της οργής. Το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή έθεσε ένα σαφές αίτημα: να υπάρχει ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων και φυσικά να αποδοθούν σε βάθος οι ευθύνες όπου κι αν ανήκουν, όσο ψηλά κι αν φτάνουν.»

Στην αντιπροσωπεία της Ολομέλειας συμμετείχαν και οι πρόεδρου των Δικηγορικών Συλλόγων:

Δημήτρης Φινοκαλιώτης (Θεσσαλονίκης) ,ΗλίαςΚλάππας(Πειραιά), Χρήστος Στρατηγόπουλος, (Βόλου), Ασημίνα Στρίμπα , (Κατερίνης) ,Κώστας Παπανικολάου , (Γρεβενών) και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ολομέλειας Βασίλης Χειρδάρης.-

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-2-2024 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις