Logo

Χειροπέδες στον γιο του «Ελ Τσάπο» και τον «Ελ Μάγιο»: Το διαβόητο καρτέλ Σιναλόα, η φαιντανύλη και τα 5 εκατ. δολάρια



 
 

Συνελήφθησαν οι δύο ηγέτες του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα στο Τέξας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας τη συμμορία «ένα από τα πιο βίαια και ισχυρά κυκλώματα διακίνησης στον κόσμο».

«Ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, γνωστός επίσης ως Ελ Μάγιο συνιδρυτής του καρτέλ, και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του άλλου συνιδρυτή του, συνελήφθησαν (…) στο Ελ Πάσο, στο Τέξας», ανέφερε ο Μέρικ Γκάρλαντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στην Ουάσιγκτον.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες είναι ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή «Ελ Τσάπο», που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Και οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κατηγοριών από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στις δραστηριότητες της συμμορίας, ιδίως για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης, εξαιρετικά θανατηφόρου οπιοειδούς, 50 φορές πιο ισχυρού από τη μορφίνη.

Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στο ηλικιακό φάσμα 18-45 ετών.

Η δράση των «Ελ Τσάπο» και «Ελ Μάγιο»

Οι αμερικανικές Αρχές ξετύλιξαν το κουβάρι, φτάνοντας εκτός από τη σύλληψη των δύο ηγετών, σε άλλες τρεις που αφορούν μέλη του καρτέλ Σιναλόα. Στο δαιδαλώδες δίκτυο διακίνησης φαίνεται ότι κατείχαν στρατηγικό ρόλο μία εταιρεία χημικών και εργαστηριακού εξοπλισμού στο Κουλιακάν, μία επιχείρηση ακινήτων και άλλη μία εταιρεία στη Σιναλόα.

Οι ΗΠΑ δέσμευσαν τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων στη χώρα.

Ο γιος του «Ελ Τσάπο», Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ «εμπλέκεται στη διαχείριση των εργαστηρίων, τα οποία συχνά προμηθεύονταν από ένα δίκτυο με επικεφαλής τους αδελφούς Λουντίμ και Λουίς Αλφόνσο Ζαμούδιο Λέρμα, που εδρεύει στη Σιναλόα, και στη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικό.

Για τον Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ, οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Για τον 36χρονο δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία για τη ζωή του, εκτός από το ότι γεννήθηκαν στο Κουλιακάν και είναι γιος της Γκριζέλντα Λόπεζ Πέρεθ, δεύτερης συζύγου του Ελ Τσάπο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως υπάρχει μόνο μία εικόνα που δείχνει το πρόσωπό του. Μετά την καταδίκη του Ελ Τσάπο, τέσσερις από τους γιους του ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσπάθησαν να συνεχίσουν τη δράση του πατέρα τους, λαμβάνοντας τον ηγετικό ρόλο στο καρτέλ Σιναλόα.

Η ισπανική εφημερίδα El País είχε γράψει ότι το καρτέλ Σιναλόα ελέγχει τη δραστηριότητα διακίνησης ναρκωτικών σε βασικές περιοχές του Μεξικού, ιδίως κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού. Μέσω αυτών των σημείων, εισάγει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών όπως φαιντανύλη, ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τέσσερα αδέλφια που είναι μέλη του «Λος Τσαπίτος» κατηγορούνται για ομοσπονδιακά εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Μεξικανικά ΜΜΕ θεωρούν ότι οι γιοι του Τσάπο, οι «Λος Τσαπίτος», είναι η πιο ισχυρή ομάδα εντός του καρτέλ Σιναλόα και αυτή που διακινεί την περισσότερη φαιντανύλη παγκοσμίως.

Τα αδέρφια είναι υπεύθυνα για την εποπτεία 11 εργαστηρίων παραγωγής μεθαμφεταμίνης στη Σιναλόα, τα οποία παράγουν 1,4 – 2,7 τόνους το μήνα. Η πρώτη καταδίκη για τον Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ ήρθε στην Ουάσινγκτον το 2018.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-7-2024 από directNEWS.gr πηγή:documentonews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις