Logo

Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων



 
 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται με σκοπό την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στο νησί της Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου».

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο εν λόγω σεισμός επιβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία.

Ο ίδιος, ωστόσο αναφέρει ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. «Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας» σημειώνει ο ίδιος.

Αναλυτικά η ανάρτησή του 

«Ο χθεσινοβραδυνός σεισμός 5,2 επαλήθευσε την εκτίμηση μου, διατυπωμένη δημόσια, ήδη από το περασμένο Σάββατο και συνεχώς καθημερινά, ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία.

Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό; Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή!»

 

Τσελέντης: Δεν βλέπω καμία ύφεση

«Με το χθεσινό 5,2 επιβεβαιώνεται ότι ουδόλως “είμαστε καλύτερα” ως προς την σεισμικότητα που άκουσα χθες να διατυμπανίζουν ο Πρωθυπουργός στη κυριλάτη (sic) σύσκεψη και λίγο αργότερα διάφοροι τοπικοί «άρχοντες» που προχθές μας έλεγαν γελώντας ότι χορεύουν ευχάριστα με τους ρυθμούς του Εγκέλαδου…», σημείωσε στη νέα του ανάρτηση του πρωί της Πέμπτης ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

«Όχι κύριοι μην κοιμίζουμε το κόσμο, η κατά μεγάλη πιθανότατα προσεισμική φάση συνεχίζεται και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Εγώ δε βλέπω καμία ύφεση. Χθες την ώρα που τα έλεγαν αυτά ότι πάμε καλύτερα ως προς την σεισμικότητα έγιναν 7 δονήσεις πάνω από 4R μέσα σε μία ώρα

Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού ΕΥΧΟΜΑΙ να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής μπορεί να είναι της τάξης του 7. Στη χθεσινή μου ανάρτηση (διαβάστε τη παραθέτω τα link) σας απέδειξα ότι με τα τεσσάρια και τα πεντάρια ΔΕΝ εκτονώνεται το σεισμικό δυναμικό της ρηξιγενούς ζώνης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

 

Τα δύο σενάρια

Για τα δύο σενάρια στα οποία συγκλίνουν οι επιστήμονες μέλη των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ «ή θα συνεχίσουμε με παρόμοιες δονήσεις για αρκετές ημέρες ή θα έχουμε έναν δυνατότερο σεισμό».

Ο κ. Λέκκας εξήγησε, επίσης, πως «ό,τι είναι να δώσει θα είναι ένα κομμάτι νότια του ρήγματος της Ανύδρου που δεν έχει σπάσει».

Σημείωσε, δε, ότι «στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ο μεγαλύτερος σεισμός που περιμέναμε με πολύ μικρή πιθανότητα ήταν 6,2 Ρίχτερ, αλλά στην δεύτερη φτάσαμε μέχρι 6 Ρίχτερ».

Αθανάσιος Γκανάς: «Υπάρχουν ρήγματα που μπορεί να δώσουν 6 Ρίχτερ»

Ο καθηγητής Γεωφυσικής, Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στο Action 24, αναφέρθηκε στις γεωλογικές μεταβολές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Καλντέρας, οι οποίες ενδέχεται να εξηγούν την έντονη σεισμική δραστηριότητα.

«Η Καλντέρα φαίνεται να έχει μετατοπιστεί, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και σίγουρα εντείνει τις ανησυχίες. Παρότι η μετατόπιση είναι μικρή, δείχνει ότι τα γεωλογικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη», δήλωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η περιοχή διαθέτει ενεργά ρήγματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σεισμό 6 Ρίχτερ, αν και το ενδεχόμενο παραμένει μικρό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής, ωστόσο οι αρχές πρέπει να εστιάσουν στην πρόληψη και στην ενημέρωση των κατοίκων.

Αναφορικά με τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης, τόνισε πως «έδωσε νέα ενέργεια στο ρήγμα» εκτιμώντας ότι το φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί για 1-2 εβδομάδες ακόμα

Κώστας Παπαζάχος: «Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, επισήμανε ότι, παρά τη σχετική σταθερότητα της σεισμικής δραστηριότητας, το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Η αλήθεια είναι ότι είμαι αισιόδοξος. Απλά το θέμα δεν είναι μόνο το επιστημονικό, όπως καταλαβαίνετε, αλλά είναι και το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το ψυχολογικό.

»Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις.

»Ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6, λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου. Αλλά αυτή τη στιγμή το δυσμενέστερο σενάριο στο μυαλό μας και στο μυαλό των μελών της επιτροπής παραμένει αυτό.

»Είναι γνωστό ότι οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν κάποια αυξημένη υδροθερμική ροή στα ηφαίστεια. Η Μήλος, για παράδειγμα, τον 4ο αιώνα είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους γιατί υπήρχαν έντονα τέτοια φαινόμενα πάνω στο νησί και σε πολλές περιπτώσεις που γίνονται σεισμοί τα ηφαίστεια εμφανίζουν αυξημένες ροές στα υδροθερμικά πεδία. Άλλο όμως αυτό και άλλο η έκρηξη.

»Δεν υπάρχει, λοιπόν, το σενάριο για έκρηξη λόγω του σεισμού. Σενάρια λοιπόν, επιτρέψτε μου, τύπου Χόλιγουντ, ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας. Πρέπει να βασιζόμαστε στα στοιχεία που έχουμε και όχι σε στοιχεία και σε υποθέσεις που κάνει κανένας υποκειμενικά από το μυαλό του. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 και θα συνεχίσουμε έτσι και το επόμενο διάστημα»

Άδειοι δρόμοι στη Σαντορίνη

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στη Σαντορίνη, όπως και τα γύρω νησιά -Αμοργός, Ανάφη και Ίος- έχουν αναστατωθεί λόγω της έντονης και πυκνής σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, με τους ειδικούς να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για προσεισμικά σημάδια.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-2-2025 από directNEWS.gr πηγή:documentonews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις