Logo

Ο Εισαγγελέας Α. Π. πέταξε... το γάντι στην κυβέρνηση



 
 

tentes_18-2-2011Να γίνει ποινικό αδίκημα το… αθώο δωράκι, που δίνουν οι επιχειρηματίες, ποντάροντας στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις μελλοντικές τους μπίζνες στο δημόσιο τομέα.

Αυτό πρότεινε, σήμερα Παρασκευή, προς την κυβέρνηση ο   Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Αφορμή για την πρόταση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού αποτελεί η υπόθεση της Siemens, μεγαλοστελέχη της οποίας συνήθιζαν να «καλοπιάνουν» τους πολιτικούς με πάσης φύσεως « δωράκια».

Ο κ. Τέντες, ειδικότερα, μιλώντας  σε ημερίδα της Ένωσης Εισαγγελέων με θέμα «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρθηκε, χωρίς να το κατονομάσει,  σε συγκεκριμένο πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens - σήμερα φυγοδικεί - το οποίο δώριζε κινητά, οικιακές συσκευές κ.α. σε πολιτικά πρόσωπα.

«Η δωροδικία είναι ο πυρήνας της διαφθοράς, γι’ αυτό η έννοια της τελευταίας πρέπει να διευρυνθεί ώστε να περιλάβει και τις παροχές μη οφειλομένων ωφελημάτων που δεν συναρτώνται με συγκεκριμένη υπηρεσιακή ενέργεια αλλά δίδονται απλώς για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος», είπε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε μια από τις γνωστές υποθέσεις που συνταράσσουν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας μας «γινόταν λόγος για καλλιέργεια τοπίου», δηλαδή, όπως εξήγησε, «μιας ευνοϊκής προδιάθεσης του λήπτη με απώτερο στόχο πράξεις που θα προκύψουν στο μέλλον»

Επίσης, ο κ. Τέντες επισήμανε ότι κρούσματα διαφθοράς εμφανίζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, πρόσθεσε, κατέστη αναγκαία η ποινικοποίηση της δωροδοκίας η οποία τελείται στο πλαίσιο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ ιδιωτών.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το «πολυεπίπεδο και σύνθετο» φαινόμενο της διαφθοράς έχει γιγαντωθεί την τελευταία 20ετία «θέτοντας σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις ηθικές βάσεις μιας κοινωνίας

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις