Logo

ΗΠΑ: Η χώρα της δυστοπίας του Κάφκα



 
 

Jail_22-5-2012Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν άδικα και 101 καταδικάστηκαν σε θάνατο, από το 1989 στις ΗΠΑ...

για σοβαρά αδικήματα, που αργότερα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν διαπράξει, σύμφωνα με το νεοπαγές Εθνικό Μητρώο Απαλλαγών, που καταρτίστηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και και το Πανεπιστήμιο Northwestern.

Είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τέτοιες υποθέσεις και οι εμπνευστές της ελπίζουν να βοηθήσει να αποκαλυφθούν τα αδύναμα σημεία του αμερικανικού ποινικού συστήματος, που επιτρέπει τόσο συχνά τη δίωξη και την καταδίκη αθώων.

Το Μητρώο καλύπτει την περίοδο από την καθιέρωση των αναλύσεων DNA στις ερευνητικές μεθόδους των διωκτικών αρχών.

Προς μεγάλη έκπληξη εισαγγελέων και δικαστών, ένας σημαντικός αριθμός καταδικασθέντων για βιασμούς και φόνους, αποδείχθηκε ότι ήταν αθώοι.

Το ειδικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό άδικων φυλακίσεων στη Ν. Υόρκη μόνο, οδήγησε στην απαλλαγή 289 καταδικασθέντων.

Ειδικοί νομικοί επιστήμονες παρακολουθούν εδώ και χρόνια τον αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων. Μερικές υποθέσεις οφείλονται στη διαφθορά της αστυνομίας ή σε μάρτυρες που ανακαλούν, λάθη αυτοπτών μαρτύρων και ψευδομάρτυρες.

Πέρα από τα προβλήματα αυτά, που περιγράφονται ως κοινά, ένας αναπάντεχα υψηλός αριθμός υποθέσεων αφορούν σε υπόπτους που ομολόγησαν εγκλήματα τα οποία δεν είχαν διαπράξει.

Μετά από πιεστική και παρατεταμένη ανάκριση από αστυνομικούς, μερικοί ύποπτοι ομολογούσαν εγκλήματα όπως ο βιασμός, ενώ το DNA έδειχνε αργότερα ότι δεν ήταν οι δράστες.

Μεταξύ των πολιτειών, το Ιλινόις έχει τις περισσότερες απαλλαγές, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν κρίνονται επαρκή για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων, ενώ χαρακτηρίζονται ως "κορυφή του παγόβουνου" και θεωρείται βέβαιο, ότι υπάρχουν πολλές άδικες καταδίκες που δεν είναι γνωστές.

Μερικές υποθέσεις είναι γνωστές, όπως εκείνη του ερασιτέχνη μποξέρ Ντιούι Μποζέλα.

Ο Μποζέλα καταδικάστηκε το 1983 για το φόνο μιας ηλικιωμένης. Η αστυνομία και η εισαγγελία της Ν. Υόρκης στήριξαν τις κατηγορίες σε έναν μάρτυρα, ο οποίος ανακάλεσε αργότερα. Έφτασε 2007 μέχρι να ανακαλύψουν οι δικηγόροι του στοιχεία που οδηγούσαν σε άλλον ύποπτο και 2009 μέχρι να απελευθερωθεί ο Μποζέλα.

Παράλληλα, τα στοιχεία του Μητρώου μεταβάλλονται διαρκώς. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, η εισαγγελία του Λέικ Κάουντι, στο Ιλινόις, απέσυρε τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε βάρος του Μπένι Σταρκς.

Ο Σταρκς είχε καταδικαστεί το 1986 για βιασμό και πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή. Το δείγμα DNA που ελήφθη από το θύμα, έδειξε ότι ο βιαστής ήταν άλλο πρόσωπο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-5-2012 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

ΗΠΑ: Δικαστικές αποφάσεις βασίστηκαν σε λάθη του FBI


Τελευταίες Ειδήσεις