Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και ηθική αυτουργία σε συνδυασμό με το Ν.1608/50 «περί καταχραστών του Δημοσίου», κατηγορούνται...
13 άτομα που διατέλεσαν μέλη διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών του ΟΣΕ, την περίοδο 2005-2007.
Την ποινική δίωξη εναντίον τους άσκησε η οικονομική εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, η οποία διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται και ο Μιχάλης Λιάπης υπουργός Μεταφορών, τη διετία εκείνη, της κυβέρνησης Καραμανλή.
Αντίγραφα μάλιστα της σχετικής δικογραφίας είχαν διαβιβαστεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου το Μάρτιο του 2012 στη Βουλή.
Ωστόσο, τα αδικήματα τα οποία ενδεχομένως έχουν τελεστεί από τον πρώην υπουργό, παραγράφηκαν μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ξαδέλφου του και πρωθυπουργού της χώρας Κώστα Καραμανλή, να κλείσει τη Βουλή το Μάιο του 2009 και να προκηρύξει εκλογές…
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για τους «συμμέτοχους» - τα αδικήματα των οποίων δεν έχουν παραγραφεί - η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας προκειμένου να διεξαχθεί η κύρια ανάκριση.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, διερεύνησε, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, τρία θέματα και ειδικότερα:
1. Την αλλαγή προδιαγραφών για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, κόστους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα πενήντα ντιζελοκίνητων μηχανών για έλξη εμπορικών αμαξοστοιχιών.
2. Την ενοικίαση οκτώ συρμών (τύπου Desiro) για 16 μήνες έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ το μήνα από τη Siemens, ενώ η κοινοπραξία Siemens - Ελληνικά Ναυπηγεία, εξακολουθούσε να οφείλει 8,3 εκατομμύρια ευρώ.
3. Την καθυστερημένη παράδοση από την ανάδοχο εταιρεία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρησης επιβατικών μεταφορών του Οργανισμού.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-7-2012 από directNEWS.gr