Δύο εκλογείς της Β΄ Αθηνών υπέβαλαν την Τετάρτη΄στο Εκλογοδικείο ένσταση, η οποία...
αν γίνει δεκτή θα προκαλέσει «καραμπόλα», που θα αφορά 15 βουλευτές (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ 10 εκλογικών περιφερειών της χώρας). Επιπλέον, θα έχει ως δεύτερη συνέπεια να ανακηρυχθούν πέντε αναπληρωματικοί βουλευτές στη Β' Αθηνών από το χώρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η ένσταση, η οποία στηρίζεται στο γεγονός, ότι οι βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουλίου 2012 έγιναν σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 και όχι με την τελευταία του 2011 στρέφεται κατά των παρακάτων 15 βουλευτών:
*Ανδρ. Ψυχάρη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Πρ. Παυλόπουλου (ΝΔ, Α' Αθηνών), Π. Μηταράκη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Μαρίας Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ, Α' Αθηνών), Κ. Κατσαφάδου (ΝΔ, Α' Πειραιά), Αφροδίτης Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ, Σερρών), Χρ. Γκόκα (ΠΑΣΟΚ, Άρτας), Παναγιώτας Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ, Τρικάλων), Γ. Κυρίτση (Δημοκρατική Αριστερά, Τρικάλων), Παυλ. Σιούφα (ΝΔ, Καρδίτσας), Μαρίας Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ, Αιτωλοακαρνανίας), Α. Μαρίνου (ΝΔ, Ηλείας), Α. Κουτσούμπα (ΝΔ, Βοιωτίας), Ι. Καράμπελα (ΝΔ, Βοιωτίας) και Κ. Τριαντάφυλλου (ΠΑΣΟΚ, Χίου).
Ακόμη, οι δύο εκλογείς της Β΄Αθηνών ζητούν να ανακηρυχθούν βουλευτές πέντε αναπληρωματική της Β' Αθήνας και συγκεκριμένα:
*από τη ΝΔ οι Ι. Παπαθανασίου και Παναγιώτα Ιακωβίδου
*από το ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου,
*από η Δημοκρατική Αριστερά ο Δ. Χατζησωκράτης, και
*από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Ι. Μανώλης.
Στην ένσταση οι δύο εκλογείς υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων ότι :
- η ανακήρυξη βουλευτών έγινε κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και κατά παράβαση του άρθρου 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών, επειδή οι έδρες καθορίστηκαν σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι του 2011. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποαντιπροσώπευση στη Βουλή της εκλογικής περιφέρειας Β΄ Αθηνών με την εκλογή πέντε λιγότερων βουλευτών και την υπεραντιπροσώπευση δέκα άλλων εκλογικών περιφερειών (Α' Αθηνών, Α' Πειραιά, Σερρών, 'Αρτας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Βοιωτίας και Χίου).
- το Σύνταγμα επιβάλλει την κατανομή των βουλευτικών εδρών βάσει της τελευταίας απογραφής, όπως προκύπτει από την υπ' αριθμ. 21 απόφαση του Εκλογοδικείου, που εκδόθηκε το 1994.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, επισημαίνεται στη ένσταση, η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή όφειλε να κατανείμει τις 288 έδρες - οι υπόλοιπόμενες 12 θέσεις, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 300, είναι αυτες των βουλευτών Επικρατείας - σύμφωνα με τα τελευταία απογραφικά στοιχεία του 2011.
Άρα, από τα στοιχεία της απογραφής του 2011, κατά την τελική κατανομή των εδρών (μετά την ανακατανομή των αδιάθετων εδρών, των διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών), πρέπει να προστεθούν 5 έδρες στη Β' Αθηνών, 3 στην Αττική, 1 στην Α' Θεσσαλονίκης, 2 στη Β' Θεσσαλονίκης, 1 στη Θεσπρωτία και 1 στο Ηράκλειο.
Αντίθετα, πρέπει να αφαιρεθούν 4 έδρες από την Α' Αθηνών και από 1 στην Α' Πειραιώς, στις Σέρρες, Άρτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Βοιωτία και Χίο.
Συνεπώς, καταλήγουν οι εκλογείς, το Εκλογοδικείο πρέπει να προβεί στον σύμφωνο με το Σύνταγμα καθορισμό των βουλευτικών εδρών, στις υπεραντιπροσωπευόμενες και υποαντιπροσωπευόμενες εκλογικές περιφέρειες.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-7-2012 από directNEWS.gr