Αρνήθηκε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, κατά την κατάθεσή του στο κλιμάκιο της Εξεταστικής που έχει μεταβεί στο Μόναχο, ότι δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς στην Ελλάδα, όπως επίσης και ότι είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Χριστοφοράκος έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά από χρονικό διάστημα ενάμισι και πλέον χρόνου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασής του από το κλιμάκιο της εξεταστικής, εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους στην είσοδο του εισαγγελικού Μεγάρου. Για την εξέτασή του, η οποία διήρκησε επτά ώρες, σημείωσε ότι «μιλήσαμε αρκετά, αλλά δεν μιλούσαμε συνέχεια», ενώ ο δικηγόρος του Βολφ Σίλερ δήλωσε ότι «ήταν κατ΄ αναλογίαν του θέματος». Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εξέτασής του ο κ. Χριστοφοράκος απέφυγε οιαδήποτε αναφορά, ενώ ο δικηγόρος του επεσήμανε ότι είναι ευνόητη η εικασία πως «ο κ. Χριστοφοράκος τοποθετήθηκε στα περί δώρων προς Έλληνες πολιτικούς, ή περί δωροδοκιών, που δεν είναι πραγματικότητα», όπως είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σίλερ ανέφερε ότι «ο κ. Χριστοφοράκος έκανε το καθήκον του με την κατάθεσή του ως μάρτυρας και μένει στη εξεταστική επιτροπή να αποφανθεί τι θα προκύψει εξ αυτού». Σε ερώτηση αν του λείπει η Ελλάδα, ο κ. Χριστοφοράκος απάντησε «σίγουρα» και υπογράμμισε ότι θα μιλήσει, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και όταν οι δικηγόροι του θα του πουν ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει.
Όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τσαβάρας, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens ισχυρίστηκε ότι «δεν είχε φιλία με κανέναν πολιτικό, δεν έχει δώσει ούτε είχε υποσχεθεί δώρα σε πολιτικούς και κόμματα, ούτε του ζητήθηκαν τέτοια δώρα σημαντικής αξίας». Ο πρώην πρόεδρος της Siemens Hellas αρνήθηκε να απαντήσει στις δύο από τις επτά πρώτες ερωτήσεις, οι οποίες έχουν σχέση με τη δίωξη που του έχει ασκηθεί στην Ελλάδα, επικαλούμενος την ιδιότητα του κατηγορουμένου. «Δεν είπε τίποτε καινούριο, αντιθέτως περιόρισε και όσα είχε καταθέσει στο παρελθόν», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας.
Ο Λ. Γρηγοράκος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι ο κ. Χριστοφοράκος «αρνήθηκε τους πάντες και τα πάντα και είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με κανέναν σε κανένα επίπεδο, ούτε πολιτικό, ούτε κοινωνικό, ούτε οικογενειακό» Ο βουλευτής της ΝΔ Γρ. Αποστολάκος εκτίμησε ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens «επέλεξε να τύχει της προστασίας του γερμανικού κράτους και όχι της προστασίας που του παρέχει το ελληνικό δίκαιο και το ελληνικό κράτος». Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης έκανε λόγο για σικέ διαδικασία και συμπλήρωσε ότι στο Μόναχο φάνηκε ότι ο κ. Χριστοφοράκος κάνει μια προσπάθεια καθυστέρησης. Εχουμε ιώβεια υπομονή, είπε χαρακτηριστικά.
Από την Αθήνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως «η προκλητική ομερτά του κ. Χριστοφοράκου σε πλήρη συντονισμό με την δήθεν άγνοια των κορυφαίων στελεχών της SIEMENS, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, πλήρως τη απόφασή μου να μην συμμετάσχω στην σχετική αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής». «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το ταξίδι και η εξέταση των μαρτύρων, γίνεται με τους όρους της γερμανικής πλευράς και για αυτό δεν πρόκειται να βγάλει τίποτα», συμπλήρωσε. «Ζούμε δυστυχώς, με την σύμπραξη των ηγεσιών της SIEMENS, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συγκάλυψης ενός κορυφαίου δικομματικού σκανδάλου», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Χριστοφοράκο ετέθη από τον παρόντα στην εξέταση εισαγγελέα Γιάννη Χριστοδούλου το ζήτημα της αξιοποίησης του νέου νομικού πλαισίου για τη μεταχείριση μαρτύρων, το οποίο και απέκρουσε.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-10-2010 από directNEWS πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ