Logo

Εισαγγελική έρευνα ζήτησε και ο Ι. Τέντες για τη δημοσιοποίηση της λίστας των πολιτικών



 
 

diarroh_peponhs_28-9-2012Σαν ''βροχή'' έπεσαν την Παρασκευή οι παραγγελίες για κατεπείγουσες εισαγγελικές έρευνες σχετικά με...

τη διαρροή, στην ιστοσελίδα zougla.gr, της λίστας με τα  36 πολιτικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό.

Πρώτη τη τάξη, αυτή που παραγγέλθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο οποίος θυμήθηκε την πολιτική ομαλότητα, η οποία, όπως επισημαίνει κινδυνεύει από την παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης.

Προφανώς, κατά τον κ. Τέντε, η πολιτική ομαλότητα κινδυνεύει λιγότερο (ενδεχομένως και καθόλου;) από τις... χρονίζουσες έρευνες, ή αυτές που αραχνιάζουν σε κάποια συρτάρια, ή από τις δικογραφίες οι οποίες φθάνουν στη Βουλή, όπου και... ανακαλύπτεται, όλως τυχαίως, είτε ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, είτε ότι για τις πράξεις των μελών της κυβερνήσεως έχει επέλθει παραγραφή.

Ωστόσο, η παραγγελία του κ. Τέντε έγινε γνωστή μετά την είδηση της παρέμβασης του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ζήτησε να ερευνηθεί κατεπειγόντως ποιός διέρρευσε την επίμαχη λίστα στο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης.

Το θέμα της διαρροής της επίμαχης λίστας απασχόλησε την Παρασκευή και την Βουλή, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τρεις εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Δηλαδή, πως βρίσκουν οι δημοσιογράφοι, στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, ή στο διαδίκτυο, στοιχεία από τις έρευνες για πολιτικούς και τα δημοσιεύουν.

Αλλά ας πάρουμε τις ειδήσεις με τη χρονική τους σειρά: 

Η εντολή του οικονομικού εισαγγελέα

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε την Παρσκευή τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής... εξέτασης για τη δημοσιοποίηση, σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, λίστας με ονόματα πολιτικών που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Στόχος της έρευνας, σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Πεπόνη, είναι:

α. να εντοπιστούν οι υπάλληλοι, που είναι υπαίτιοι για την διαρροή εγγράφου δικαστικής έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και

β. να αποδοθούν, εφόσον προκύπτουν, ευθύνες για τη δημοσιοποίηση των 36 ονομάτων κατά παράβαση του απορρήτου.

Σημειώνεται, ότι την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Κατ. Αντωνίου.

Η διαρροή στη Βουλή

Στο μεταξύ, το θέμα της διαρροής έφθασε την Παρασκευή στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης, απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν σημαίνει ότι όταν γίνεται κάποια έρευνα, το ερευνώμενο πρόσωπο είναι κατά τεκμήριο φοροφυγάς. Όσο διαρκεί η έρευνα υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητος».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει να μπει τέλος στις ατέρμονες έρευνες, καθώς, όπως είπε, «από τη μία υπάρχει σκιά και από την άλλη όσο χρονίζει μία έρευνα είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά της».

Η παρέμβαση του Ι. Τέντε

Μετά τις συζητήσεις στη Βουλή έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, έδωσε την Παρασκευή κατεπείγουσα παραγγελία στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διαρροή της επίμαχης λίστας με τους πολιτικούς.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες διαβίβασε στην Ράικου δημοσιεύματα του Τύπου της Παρασκευής, από τα οποία προκύπτει ότι συνεχίζονται οι διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά «ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κ.λπ.), διερευνώμενες από το ΣΔΟΕ».

Ο ανώτατος λειτουργός επισημαίνει στο έγγραφό του μεταξύ άλλων ότι «με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας)».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι η παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, «αφενός παρακωλύει την αποτελεσματικότητα του ανακριτικού έργου της Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό θίγει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου οδηγεί σε ηθική μείωση των ελεγχομένων, η οποία είναι απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την πολιτική ομαλότητα, όταν πρόκειται για πρόσωπα με τις ανωτέρω ιδιότητες».

Κατόπιν αυτών, ο Ι. Τέντες παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξε παραβίαση:

α) του υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα) εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων που δημοσιοποίησαν τη «λίστα» με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων των οποίων διερευνάται η περιουσιακή κατάσταση.

β) των όρων της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή εκ μέρους δημοσιογράφων ή άλλων προσώπων και

γ) των όρων της παραγράφου 3 του άρθρου 252 του Ποινικού Κώδικα εκ μέρους όσων δημοσίευσαν πρώτοι την παραπάνω «λίστα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-9-2012 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Η νέα λίστα των 36 πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό


Τελευταίες Ειδήσεις