Το πρωτότυπο cd με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ το έχασε ο Γιώργος Παπακωνστανίνου, μέσα από το γραφείο του...
όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής!
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στην επιτροπή, ότι η λίστα παραδόθηκε σε cd δια της διπλωματικής οδού και την αντέγραψε ο ίδιος σε στικάκι, αλλά στο ΣΔΟΕ παρέδωσε μόνο ένα μέρος της, προκειμένου να... ελέγξει την εντιμότητα των ερευνητών, αλλά και για να... αποφευχθεί η διαρροή στον Τύπο.
«Το usb το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το υπουργείο Οικονομικών. Το αρχικό cd που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αδειάζει Διώτη, Καπελέρη
Ο πρώην υπουργός επέρριψε στο ΣΔΟΕ την ευθύνη για το γεγονός, ότι δεν έγινε έρευνα για φοροδιαφυγή από τους 1991 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού που περιλαμβάνονται στη λίστα.
Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ι. Διώτης, έχουν καταθέσει ότι δεν προχώρησαν σε έρευνα, γιατί δεν τους το ζήτησε ο υπουργός.
Ο ίδιος αφήνει αιχμές για διαφθορά στο Σώμα, λέγοντας ότι δεν παρέδωσε όλο το υλικό που είχε στη διαθεσή του για διερεύνηση «Γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του Λιχτενστάιν που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα, οι δε προβληματισμοί που διατυπώνονταν μου έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε μία «δυσκολία» στην διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις Υπηρεσίες και περίμενα τα πρώτα αποτελέσματα που άλλωστε ήταν και για τα μεγαλύτερα υπόλοιπα».
Η ροή των γεγονότων σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η εξής:
«Τον Οκτώβριο του 2010 παραδόθηκε δια της επίσημης διπλωματικής οδού το υλικό χωρίς διαβιβαστικό αλλά με σημείωμα ενός γάλλου διπλωμάτη. Σε κάθε αρχείο περιλαμβανόταν στοιχεία για κάθε ένα από τα 2.000 φυσικά πρόσωπα έως το 2007. Ζήτησα συνολική εικόνα. Σε περισσότερα από τα μισά πρόσωπα δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα ποσά ήταν ελαφρώς πάνω από τα 2 δις δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων συγκεντρώνονταν σε λίγα ονόματα όπως ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις 550 εκατομμυρίων δολαρίων.
Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις.
Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους καταθέσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση υπολογιζόμενου συνόλου. Η έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει τη φερεγγυότητα της πληροφορίας στα αρχεία αλλά και τη δυνατότητα του ΣΔΟΕ να προχωρήσει με εμπιστευτικό τρόπο στη διερεύνηση παρόμοιων σύνθετων πληροφοριών, χωρίς να γίνει δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών.
Ο κ. Καπελέρης διεξήγαγε σχετική έρευνα και στη συνέχεια με ενημέρωσε λίγο αργότερα ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπτε, ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ (δηλώσεις εισοδήματος, ακίνητα, κλπ.) των συγκεκριμένων ατόμων.
Με βάση τα πρώτα αυτά στοιχεία, ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από τον ΣΔΟΕ και των σχετικών ελέγχων, κάτι το οποίο και ζήτησα, στο πλαίσιο βεβαίως των δυσκολιών που δημιουργούσε η φύση των στοιχείων. Εξάλλου, αποτελεί υποχρέωση του ΣΔΟΕ από το συστατικό του νόμο η διερεύνηση κάθε πληροφορίας που έρχεται στα χέρια του, ακόμα και από ανώνυμες πηγές, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή».
Δεν το πρωτοκόλλησε γιατί έπρεπε να βγάλει φωτοτυπίες!
Τόνισε ακόμα, ότι ότι δεν παρέδωσε όλο το αρχείο, αλλά μόνο 20 ονόματα, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές προς τον Τύπο, καθώς είχε «σταθμίσει» ότι το υλικό ήταν απόρρητο. Για τον ίδιο λόγο, όπως, είπε δεν το πρωτοκόλλησε, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε... να βγάλει και φωτοτυπίες!
«Τι ακριβώς λοιπόν να πρωτοκολλήσω; Ένα CD με απόρρητα στοιχεία; Θα έπρεπε να εκτυπώσουμε τα αρχεία και να πρωτοκολληθούν οι φωτοτυπίες. Εκανα μια στάθμιση και αποφάσισα ότι ήταν απόρρητα και δεν πρωτοκόλλησα. Δεν μου είπε και κανείς υπηρεσιακός και δύο επικεφαλής ΣΔΟΕ ότι δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν επειδή δεν έχουν πρωτοκολληθεί. Δεν είναι ουσιώδες αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-10-2012 από directNEWS.gr