Logo

Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού



 
 

brcnrb_27-10-2012Ο Οκτώβριος είναι ο Παγκόσμιος Μήνας Ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου του Μαστού και σε ...

ολόκληρο τον κόσμο άνδρες και γυναίκες φορούν ροζ και συμμετέχουν σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη νόσο που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο.

Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Παρόλα αυτά, όμως, εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το τί τον προκαλεί και πώς θεραπεύεται.

Εμείς συγκεντρώσαμε τους πιο κοινούς μύθους που επικρατούν σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού και σας τους παρουσιάζουμε:

fmlhst_27-10-2012Μύθος: Μόνο οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού διατρέχουν κίνδυνο

Αλήθεια: Περίπου το 70% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχει αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Όσον αφορά στο οικογενειακό ιστορικό, οι κίνδυνοι είναι οι εξής: Εάν ένας συγγενής σας πρώτου βαθμού (γονέας, αδελφός ή παιδί) είχε ή έχει καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος που διατρέχετε να εμφανίσετε τη νόσο σχεδόν διπλασιάζεται. Εάν έχετε δύο συγγενείς πρώτου βαθμού με τη νόσο, ο κίνδυνος να την εμφανίσετε κι εσείς αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

brbnls_27-10-2012Μύθος: Τα σουτιέν με μπανέλα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Αλήθεια: Οι ισχυρισμοί ότι τα σουτιέν με μπανέλες συμπιέζουν το λεμφικό σύστημα του μαστού, προκαλώντας τη συσσώρευση των τοξινών και, τελικά, την πρόκληση καρκίνου του μαστού, έχουν ευρέως καταρριφθεί ως αντιεπιστημονικές. Η πραγματικότητα είναι ότι ο τύπος του σουτιέν που φοράτε και το πόσο σφιχτά είναι τα εσώρουχα ή τα υπόλοιπα ρούχα σας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

 

brlmps_27-10-2012Μύθος: Τα περισσότερα εξογκώματα στον μαστό είναι καρκινικά

Αλήθεια: Περίπου το 80% των εξογκωμάτων στο στήθος των γυναικών προκαλούνται από καλοήθεις αλλαγές, κύστεις, ή άλλες συνθήκες. Οι γιατροί, ωστόσο, ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσουν, επειδή η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στα αρχικά του στάδια είναι υψίστης σημασίας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μια μαστογραφία, ένα υπερηχογράφημα ή μία βιοψία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εξόγκωμά σας είναι όντως καρκινικής φύσεως.

brimpl_27-10-2012Μύθος: Τα εμφυτεύματα στήθους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Αλήθεια: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Ωστόσο, οι συνηθισμένες μαστογραφίες δεν λειτουργούν το ίδιο καλά στις γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα στήθους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται, συνήθως, επιπλέον ακτινογραφίες για την πληρέστερη εξέταση του ιστού του μαστού.

agall_27-10-2012Μύθος: Όλες οι γυναίκες έχουν πιθανότητα 1 στις 8 εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Αλήθεια:
Όσο μεγαλώνει μία γυναίκα, τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα μιας γυναίκας να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού είναι περίπου 1 στις 233 όταν είναι στα 30 της και αυξάνεται σε 1 στις 8 από τη στιγμή που φτάσει στο 85ο έτος της ηλικίας της.

 

ddrn_27-10-2012Μύθος: Η χρήση αποσμητικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Αλήθεια:
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν δέχεται αυτή τη φήμη, ωστόσο παραδέχεται ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς μία μικρή μελέτη «σκόνταψε» επάνω σε ίχνη παραβενών (parabens) σε ένα μικρό δείγμα καρκινικών όγκων του μαστού.

Οι παραβένες, είναι ουσίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ορμονικοί διαταράκτες» και χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε ορισμένα αποσμητικά σώματος. Η εν λόγω μελέτη, ωστόσο, δεν κατέληξε σε καμία συσχέτιση μεταξύ των παραβενών και του καρκίνου του μαστού, ούτε αναγνώρισε με βεβαιότητα την πηγή των παραβενών που περιέχονταν στους όγκους.

smbrst_27-10-2012Μύθος: Οι γυναίκες με μικρό στήθος έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Αλήθεια:
Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του μεγέθους του γυναικείου στήθους και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διεξαχθούν οι απαραίτητες εξετάσεις στα πολύ μεγάλα στήθη σε σύγκριση με τα μικρά, όμως, όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του μαστού, θα πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις.

 

brmst_27-10-2012Μύθος: Δεν μπορείτε να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή

Αλήθεια:
Μερικές γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή, μερικές φορές στο σημείο της ουλής.

Για τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και που έχουν αφαιρέσει το στήθος τους ως προληπτικό μέτρο, υπάρχει ακόμα μία πιθανότητα – αν και μικρή – να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, μετά την προφυλακτική μαστεκτομή, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 90%.

 

cnccfn_27-10-2012Μύθος: Η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο του μαστού

Αλήθεια:
Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, μερικές έρευνες δείχνουν ότι, στην πραγματικότητα, η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 

 

cncrmd_27-10-2012Μύθος: Εάν είστε στην ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε άλλο από το να προσέχετε για την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Αλήθεια: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει μία γυναίκα προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Μερικά από αυτά είναι η απώλεια βάρους σε περίπτωση που είναι παχύσαρκη, η τακτική άσκηση, η μείωση ή η εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, η αυστηρή εξέταση του στήθους και οι τακτικές κλινικές εξετάσεις και μαστογραφίες.

Μερικές γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορούν, επίσης, να επιλέξουν να υποβληθούν σε προφυλακτική μαστεκτομή, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά περίπου 90%.

nthntd_27-10-2012Μύθος: Αν η μαστογραφία σας είναι αρνητική, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα

Αλήθεια: Παρά τη σημασία τους για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, οι μαστογραφίες αδυνατούν να ανιχνεύσουν περίπου το 10% έως 20% της νόσου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι κλινικές εξετάσεις και η αυτοεξέταση του μαστού παίζουν κρίσιμο ρόλο στην διαδικασία ελέγχου.

 

 

ftrsk_27-10-2012Μύθος: Οι υπέρβαρες γυναίκες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με τις υπόλοιπες γυναίκες

Αλήθεια:
Η πραγματικότητα είναι ότι αν είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται – ειδικά εάν είστε μετά την εμμηνόπαυση και / ή έχετε πάρει το επιπλέον βάρος αργότερα στη ζωή σας.

 

brprvn_27-10-2012Μύθος: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί

Αλήθεια:
Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Αν και είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι παράγοντες κινδύνου (όπως το οικογενειακό ιστορικό και οι κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων) και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, περίπου το 70% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η νόσος εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό τυχαία και λόγω ανεξήγητων – ακόμη – παραγόντων.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-10-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις