Στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται...
οι πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας, κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου και Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, οι οποίοι διαδέχθηκαν τον κ. Τσοχατζόπουλο στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, οι φάκελοι που βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης διερευνώνται εδώ και καιρό, ενώ χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερα σημαντικοί», καθώς αφορούν σε δυσώδεις και ιδιαίτερα περίπλοκες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η αρχή έγινε όταν κατά τη διάρκεια των ερευνών οι Αρχές έπεσαν επάνω στα ονόματα των δύο πρώην υπουργών, για τους οποίους έχουν δοθεί μάλιστα ήδη παραγγελίες να ελεγχθούν και από το ΣΔΟΕ.
Ο έλεγχος αφορά στην περιουσιακή κατάσταση αλλά και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο ανδρών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα των πορισμάτων.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα ονόματα των κ.κ. Παπαντωνίου και Σπηλιωτόπουλου «φιλοξενούνται» και στις περιβόητες αναφορές του ΣΔΟΕ οι οποίες απεστάλησαν (στα τέλη Αυγούστου) αρχικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια στις εισαγγελικές Αρχές και αφορούν στα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται τα τελευταία χρόνια.
Ο έλεγχος
Από το -με αριθμό πρωτοκόλλου 24823- σημείωμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής που εστάλη στο γραφείο του ειδικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Στέλιου Στασινόπουλου, προκύπτει ότι οι δύο πρώην υπουργοί ελέγχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι για τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2001 μέχρι και το 2004, οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες προκειμένου να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τη σύζυγο του πρώην επιφανούς στελέχους του ΠΑΣΟΚ, η οποία επίσης ελέγχεται.
Με άλλη εισαγγελική παραγγελία, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ελέγχουν και τον κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Μάρτιο του 2004 έως και τον Φεβρουάριο του 2006, οπότε και αντικαταστάθηκε από τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τόσο ο κ. Παπαντωνίου όσο και ο κ. Σπηλιωτόπουλος ελέγχονται καθώς ήταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου. Μαζί τους ελέγχονται και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και μέλη του ΚΥΣΕΑ.
«Πηγές» της φορολογικής διοίκησης, μιλώντας στη zougla.gr, επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι πιθανόν να τραβήξουν σε βάθος χρόνου, καθώς «εντοπίζεται» ιδιαίτερη δυστοκία –ιδίως από την πλευρά των τραπεζών- να παραδώσουν τα στοιχεία εγκαίρως στις Αρχές.
Οι υποθέσεις
Η διερεύνηση των φακέλων που έχουν αποσταλεί στη Δικαιοσύνη βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο σε ό, τι αφορά στο στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, ωστόσο δεν αναμένεται να περατωθεί στο άμεσο μέλλον.
Το περιεχόμενο των φακέλων κρίνεται ωστόσο, ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς τα ποσά τα οποία διακινήθηκαν στην Ελλάδα επί μία 10ετία ως «μίζες» για εξοπλιστικά προγράμματα είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Παράλληλα, οι Αρχές καλούνται να «λύσουν» γρίφους οι οποίοι αφορούν σε πρόσωπα-βιτρίνες αλλά και εξωχώριες εταιρείες, σε λογαριασμούς των οποίων -καταγγέλλεται ότι- φιλοξενούνταν και «μαύρο» πολιτικό χρήμα.
Σκοπός των ερευνών είναι αρχικά να εντοπισθεί και στη συνέχεια να αποκαλυφθεί πλήρως το ακριβές δίκτυο δωροδοκιών το οποίο στήθηκε αλλά και να αποκρυπτογραφηθούν τα ονόματα εκείνων που ενέχονται σε περίεργες δοσοληψίες.
«Αντίπαλος» των ερευνών είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες που αποτελούν συνώνυμο των ελέγχων, κυρίως όταν για αυτούς αναμένονται απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικών συνδρομών που έχουν ζητηθεί από χώρες του εξωτερικού, όπως συμβαίνει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
«Οι δικαστικές συνδρομές αποτελούν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, καθώς, ακόμη και σε περιπτώσεις που τα αιτήματα γίνονται δεκτά, απαιτείται πολύς χρόνος έως ότου αποσταλούν» εξηγούν δικαστικοί κύκλοι.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι εκτός από τον έλεγχο στο πλαίσιο της υπόθεσης του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και εκείνων που ακουμπούν τους κ.κ. Παπαντωνίου και Σπηλιωτόπουλο, σε εξέλιξη βρίσκονται τουλάχιστον πέντε ακόμη έρευνες που αφορούν στα περιβόητα εξοπλιστικά προγράμματα.
Οι δικαστικές Αρχές έχουν βγάλει από τα συρτάρια ακόμη και υποθέσεις οι οποίες είχαν εξεταστεί και κατά το παρελθόν χωρίς, όμως, να προκύψουν αξιόλογα αποτελέσματα.
Ενδεικτικότερη όλων είναι η υπόθεση των αρμάτων μάχης «Leopard-2». Εννέα χρόνια μετά το πρώτο άνοιγμα του φακέλου από την ελληνική Δικαιοσύνη, στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών μπήκε -πρόσφατα- η εξοπλιστική προμήθεια-μαμούθ από την έναρξη υλοποίησής της μέχρι και σήμερα.
Αφορμή για την επανεξέταση της υπόθεσης αποτέλεσαν οι καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών, κ. Ευάγγελου Βασιλάκου.
Ο πρώην γενικός γραμματέας στη μαραθώνια κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος έλαβε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Σακελλάκο, αποκάλυψε το «πάρτι» μίζας που ακολουθούσε το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ακολούθως, με παραγγελία του κ. Σακελλάκου στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η βασιμότητα των καταγγελιών.
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-10-2012 από directNEWS.gr πηγή:zougla.gr