Logo

Οι χειρότερες συνήθειες για την καρδιά



 
 

hrthbts_1-4-2011Όλοι μας θέλουμε να έχουμε μια υγιή καρδιά. Δυστυχώς όμως, η αλήθεια είναι ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα προσβάλλουν περίπου έναν στους τρεις ενήλικες.

Τα καλά νέα είναι ότι κάποιες απλές, καθημερινές συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και να μας βοηθήσουν να ζήσουμε με υγιή τρόπο.


Στο άρθρο αυτό, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις χειρότερες συνήθειες για την καρδιά σας και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε.

Παρακολούθηση τηλεόρασης

Με το να κάθεστε πολλές ώρες, αυξάνετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αν ασκείστε τακτικά.

«Η γυμναστική άσκηση δεν αντισταθμίζει τις ώρες που κάθεστε», λέει η Harmony R. Reynolds, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Κλινικής, στη Νέα Υόρκη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η έλλειψη κίνησης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των λιπών και των σακχάρων στο αίμα.

Η Δρ. Reynolds συμβουλεύει να σηκώνεστε να περπατάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν είστε στη δουλειά, μπορείτε να σηκωθείτε για λίγο όρθιοι την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο.

Ο μη έλεγχος των αισθημάτων της εχθρότητας και της κατάθλιψης

Αισθάνεσαι αγχωμένοι, εχθρικοί ή ότι υποφέρετε από κατάθλιψη; Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορούν να έχουν άσχημο αντίκτυπο στην καρδιά σας.

Παρόλο που όλοι μας αισθανόμαστε έτσι κάποιες στιγμές, ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστείτε αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σας. «Εκείνοι που εσωτερικεύουν το άγχος τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο» λέει, ο Δρ Reynolds. «Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνόμαστε σε κάποιον φίλο και να συζητάμε τα προβλήματά μας».

Η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ

Οι μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι καλό για την καρδιά σας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος, υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητη απειλή για την υγεία της καρδιάς.

Αν πίνετε και είστε άνδρας, φροντίστε να μην υπερβαίνετε τα δύο ποτά ημερησίως. Οι γυναίκες, από την άλλη, θα πρέπει να αρκεστείτε σε ένα ποτήρι την ημέρα.

hstlt_1-4-2011Η πολυφαγία

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Προσπαθήστε να τρώτε λιγότερο, να αποφεύγετε τις υπερμεγέθεις μερίδες και αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με νερό.

Μπορείτε, επίσης, να μειώσετε το μέγεθος των μερίδων που περιέχουν υδατάνθρακες υψηλής θερμιδικής αξίας (για παράδειγμα, ζυμαρικά και ψωμί) και να προσέχετε τα τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι είναι “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά”, καθώς, πολύ συχνά, περιέχουν πολλές θερμίδες.

Ο εφησυχασμός ότι δεν κινδυνεύετε

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα – όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια – αποτελούν συχνότερη αιτία θανάτου από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

«Μην υποθέτετε ότι δεν είστε σε κίνδυνο», λέει ο Δρ. Ostfeld.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, αποτελούν παράγοντες κινδύνου που πρέπει να διατηρηθούν υπό έλεγχο.

Η μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

«Η πιο υγιεινή διατροφή για την καρδιά είναι μία διατροφή που βασίζεται στα φυτά», λέει ο Δρ. Ostfeld. Αυτό σημαίνει ικανοποιητική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών προϊόντων (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) και πρωτεϊνών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερες από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, διέτρεχαν περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν λιγότερο από 3 μερίδες την ημέρα.

Η αμέλεια των φυσικών συμπτωμάτων

Εάν συνηθίζατε να ανεβαίνετε 10 σκαλιά χωρίς πρόβλημα, αλλά ξαφνικά δυσκολεύεστε στην αναπνοή ή νιώθετε πίεση στο στήθος έχοντας ανέβει 3, είναι η ώρα να καλέσετε το γιατρό σας, χωρίς περεταίρω καθυστέρηση.

Ποτέ μην υποθέσετε ότι κάτι τέτοιο οφείλεται στην έλλειψη καλής φυσικής κατάστασης.

Οι γιατροί λένε ότι “ο χρόνος είναι μυς”. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία για πιθανά προβλήματα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πάθετε μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυ σας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις