Logo

Εισαγγελική έρευνα για δημοσιεύματα που αφορούν σε σκάνδαλα



 
 

apatsi_13-11-2012Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτας Φάκου διενεργούνται...

έρευνες για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σκάνδαλα, όπως η προμήθεια των ελικοπτέρων Απάτσι και οι προμήθειες τροφίμων στον Ελληνικό Στρατό.


Ειδικότερα, διεξάγεται προκαταρτική εξέταση για το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, το οποίο αναφέρεται στην αγορά 12 πολεμικών ελικοπτέρων έναντι υπέρογκου τιμήματος από το ΥΠΕΘΑ τον Αύγουστο του 2003.

Το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να αγόρασε τα ελικόπτερα τύπου Απάτσι από την Boeing, έναντι 593 εκατομμυρίων δολαρίων. Περαιτέρω η αγορά έγινε μέσω swap agreement που συνήφθη μέσω της Deutsche Bank με αποτέλεσμα το κόστος της σύμβασης να αγγίξει τα 663 εκατομμύρια δολάρια. Αντικείμενο της έρευνα είναι να διαπιστωθεί αν τα επιπλέον 70 εκατομμύρια δολάρια τα κράτησε η τράπεζα ως προμήθεια .

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρόλο που στη σύμβαση προβλεπόταν η πρώτη καταβολή να γίνει το 2007 - με την παράδοση δηλαδή των ελικοπτέρων- η Ελλάδα κατέβαλε πάνω από το 40% της σύμβασης, δηλαδή 237 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2003. Η υπόθεση ερευνάται από το οικονομικό τμήμα της εισαγγελίας.

Η δεύτερη προκαταρκτική έρευνα διενεργείται με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας " Έθνος της Κυριακής" αναφορικά με την δραστηριότητα των εταιρειών Teletrance και Smart Destination συμφερόντων της οικογένειας του προφυλακισμένου προέδρου της Hellas Power, Βασίλη Μηλιώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εν λόγω εταιρείες είχαν μονοπωλιακό ρόλο από το υπουργείο Εξωτερικών ως προς την μεταφορά οικοσκευών αλλά και την μετακίνηση υπαλλήλων του Δημοσίου από και προς το εξωτερικό. Συμφώνα με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές έκλειναν μέσω του ΥΠΕΞ συμφωνίες και με αλλά κράτη εκτός Ε.Ε.   

Εξάλλου, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έχουν τεθεί και δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Το ένα  δημοσίευμα έχει τίτλο "Οσμή σκανδάλου με προμήθειες Τροφίμων στον Ελληνικό Στρατό" και αναφέρεται στην ύπαρξη κυκλώματος στο οποίο συμμετέχουν στρατιωτικοί γιατροί και ελεγκτές επιβάλλοντας στο στρατό τους προμηθευτές που οι ίδιοι έχουν ως πελάτες. Συγκεκριμένα το κύκλωμα εμφανίζεται να πιστοποιεί συγκεκριμένες βιομηχανίες εξασφαλίζοντας τους το προνόμιο να προτιμηθούν από το στρατό ενώ παράλληλα τα μέλη του μετέχουν σε ιδιωτική εταιρία που έχει ως πελάτες τους ελεγχόμενους.

Το άλλο δημοσίευμα έχει τίτλο "έδωσαν έργο 400 εκατομμυρίων ευρώ σε ξένο καρτέλ αποκλείοντας τους έλληνες" και αναφέρεται σε διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με υποβρύχια καλώδια που διεξήχθη από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στο δημοσίευμα καταγγέλεται ότι ο διαγωνισμός ήταν αδιαφανής και συγκεκριμένα ότι ο ΑΔΜΗΕ απέκλεισε την εταιρία Ελληνικά Καλώδια και ετοιμάζεται να αναθέσει το έργο στην κοινοπραξία SIEMENS-PRYSMIAN-NEXANS.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-11-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις