Logo

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τη μηχανογράφηση του ΙΚΑ [βίντεο]



 
 

ikaΌχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους, το χρυσοπληρωμένο αλλά ανολοκλήρωτο...

"Ολοκληρωμένο Πληροφοριακο Σύστημα" του ΙΚΑ, αλλά στέλνει και τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν τήρησε τους κανόνες του υγειούς ανταγωνισμού, κατά την ανάθεση του έργου...

Η Κομισόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, επειδή δεν αφαίρεσε παράνομους όρους από την αρχική πρόσκληση υποβολής προσφορών, κατά παράβαση της οδηγίας 2004/18/EΚ του Φεβρουαρίου 2012.

Το έργο, το οποίο έχει ανατεθεί στην Intracom, άρχισε να υλοποιείται το 1999 με αρχικό προϋπολογισμό 21 εκ. ευρώ και με σκοπό να ολοκληρωθεί το αργότερο το 2004. Ωστόσο, το λογισμικό της μηχανογράφησης παραδόθηκε από την Ιντρακόμ στο ΙΚΑ το καλοκαίρι του 2008, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει κοστίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 1998 και για το "φιλέτο" διασταύρωσαν τα ξίφη τους η Intracom και η Siemens. Οι δυο επιτροπές που είχαν συσταθεί για να αξιολογήσουν τις προσφορές διαφώνησαν ως προς την υποψηφιότητα της Siemens, η οποία ζητούσε επιπλέον χρήματα για την μελλοντική αναβάθμιση του συστήματος, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Τη διαφωνία είχε λύση η διακομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία αποφάσισε τον αποκλεισμό της Siemens από τη διαδικασία.

Στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη είχε πει τότε στον πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμό, ότι «ο Κόκκαλης πήρε το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Παιδείας, τα πήρε όλα, σε λίγο θα πατάει ένα κουμπί και θα σταματάει τη λειτουργία του κράτους».

Η Intracom επιλέχθηκε με την αιτιολογία, ότι η προσφορά της περιελάμβανε και υποστήριξη, ωστόσο, της αρχικής, ακολούθησαν νέες συμβάσεις, με το ΙΚΑ να αγοράζει από την Intracom "υπηρεσίες υποστήριξης" και "μεταφορά τεχνογνωσίας".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο διαγωνισμός δεν εξασφάλισε θεμιτό και διαφανή ανταγωνισμό και ζήτησε εξηγήσεις από την Ελλάδα, διαβιβάζοντας τον Ιούνιο 2011 αιτιολογημένη γνώμη, με την οποία ζήτησε από τη χώρα μας να συμμορφωθεί προς το κοινοτικό δίκαιο.

Οι ελληνικές αρχές αρχικά δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν μειοδοτικό διαγωνισμό χωρίς τις παράνομες ρήτρες, όμως τελικά ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι είχαν αποφασίσει να παρατείνουν την ισχύουσα σύμβαση.

Έτσι, η Επιτροπή παραπέμπει τώρα τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου κινδυνεύει με τεράστια πρόστιμα, αυξάνοντας το ήδη υπέρογκο κόστος για ένα έργο που θα έπρεπε να έχει κοστίσει λιγότερο και να λειτουργεί ήδη ολοκληρωμένο εδώ και χρόνια.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-11-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις