Έτοιμοι να ξεκινήσουν έναν νέο, δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων για τα οικονομικά τους...
φέρονται να είναι δικαστές και εισαγγελείς, αρκεί η κυβέρνηση να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης.
Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, συγκεκριμένα, βρίσκονται εδώ και περίπου 80 ημέρες σε κινητοποιήσεις, λόγω των περικοπών στις αποδοχές τους που επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου 3.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τεσσάρων προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων, θα μπορούσαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, αν η κυβέρνηση φαινόταν διατεθειμένη να ρίξει μια «μια δεύτερη ματιά στο πρόβλημα».
Οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων, ειδικότερα, καθιστούν σαφές ότι οι κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν «λόγω της αδιάλλακτης άρνησης της κυβέρνησης για αναγνώριση της ισοτιμίας τους με τις άλλες δύο εξουσίες», αλλά και λόγω της πλήρους άρνησης για συνταγματική κατοχύρωση του μισθολογίου τους.
Παράλληλα, τονίζουν ότι οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Ενώσεών τους δεν έχουν ως βάση το οικονομικό στοιχείο (περικοπές αποδοχών), αλλά το θεσμικό, καθώς έχει «γίνει προσβολή των θεσμών της Δικαιοσύνης» και ταυτόχρονα αναγνωρίζουν την ταλαιπωρία των πολιτών από τις κινητοποιήσεις δικαστών και εισαγγελέων.
Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασιλική Θάνου, ζητά συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες για την αναστάτωση και την επιβράδυνση της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησημε τη μείωση των αποδοχών των δικαστών έχει «προβεί σε προφανείς παραβιάσεις του Συντάγματος».
Επίσης, η κ. Θάνου θεωρεί ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει μια μικρή υποχώρηση, δηλαδή ν' αναγνωρίσει, έστω και στο χρονικό αυτό σημείο, τη θεσμική ιδιότητα του δικαστή και την ισοτιμία του με τους λειτουργούς των άλλων δύο εξουσιών.
Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της ΕΔΕ υπογραμίζει, ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση απ' την πλευρά της κυβέρνησης, δεν θα μπορεί να κατασταλεί με άλλον τρόπο η ένταση των κινητοποιήσεων των δικαστών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ιωάννης Γράβαρης - οι δικαστές του ΣτΕ δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους - τονίζει ότι το άρθρο 23 του Συντάγματος απαγορεύει την απεργία των δικαστών σε οποιαδήποτε μορφή της και προσθέτει ότι οι κινητοποιήσεις «πήραν μια ανεπίτρεπτη μορφή».
Καταλήγοντας, ο κ. Γράβαρης επισημαίνει ότι οι δικαστές επιδιώκουν έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι πρέπει «οι θεσμικές λειτουργίες να συνεργαστούν για το καλό αυτού του τόπου».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων της «συνταγματικά ανεκτές» και δηλώνει ότι «οι δικαστές είναι δίπλα και όχι απέναντι στον ελληνικό λαό».
Η κ. Θεοτοκάτου τονίζει ακόμα ότι «η κατακρήμνιση των αποδοχών θα οδηγήσει σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας των δικαστικών λειτουργών».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γιώργος Φαλτσέτος, προτείνει μια γενναία αναδιάρθρωση στη Δικαιοσύνη έπειτα από διάλογο και «όχι ημίμετρα και ασπιρίνες»
Ο κ. Φαλτσέτος, επιπλέον, ζητά από τους συναδέλφους του «να γίνουν τείχος ανασχέσεων των περαιτέρω μειώσεων», αλλά και «να μετατραπούν σε προστάτες των ποινικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη», καθώς ο πολίτης έχει «φθάσει σε εξευτελιστικό σημείο».
Εκτιμά, επίσης, ότι μπορεί να βρεθούν στο τραπέζι κυβέρνηση και δικαστές για έναν νέο διάλογο, χωρίς το βάρος της δανειακής σύμβασης αυτή τη φορά.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-12-2012 από directNEWS.gr