Αναδρομικά σε μετρητά και ρύθμιση στεγαστικών δανείων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων...
η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη προς τους δικαστές, προκειμένου να επιστρέψουν στην έδρα.
Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Ρουπακιώτης, εξήγησε τι μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει η αποχή των δικαστικών που έχει παραλύσει τη Δικαιοσύνη.
Η πρόταση Ρουπακιώτη περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:
-Ρύθμιση των στεγαστικών δανείων για όσους έχουν υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους άνω του 30%.
-Καταβολή της δόσης των αναδρομικών του 2011 που τους είχε επιδικάσει το Μισθοδικείο σε μετρητά και όχι σε ομόλογα, τον Ιανουάριο και όχι το 2013.
-Συνεννόηση με τις τράπεζες, να μην οχλήσουν τους δικαστές που έχουν εξαγοράσει πρόωρα τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά των περασμένων ετών.
-Εξέταση του αιτήματος ενσωμάτωσης αποζημιώσεων στο βασικό μισθό τους, μετά την κατοβολή της δόσης από το ΔΝΤ.
Ο υπουργός κάλεσε τους δικαστές να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κοινωνία είναι αντίθετη στις κινητοποιήσεις τους. "Αφήστε ανοιχτό το χέρι σας στην κοινωνία", είπε, "Ίσως το έχετε ανάγκη και εσείς και σίγουρα το έχει ανάγκη και η ίδια", ενώ σημείωσε : "Αν έχετε τα φώτα της δημοσιότητας αρνητικά πάνω σας στραμμένα, κάπου παρεμποδίζεται και η επίλυση των προβλημάτων που προβάλλετε".
Β. Θάνου: Νόμιμες οι κινητοποιήσεις
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου κατά την ομιλία της τόνισε ότι η διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων «δεν έχει αντισυνταγματικό χαρακτήρα, αφού δια μέσου αυτού, οι δικαστές κατατείνουν στην προστασία της δικαστικής ανεξαρτησίας και την εξασφάλιση εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 87 και 88 του Συντάγματος, οι οποίες σαφώς παραβιάζοντα».
Όπως ανέφερε, οι παραβιάσεις αυτές «θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τις υπερβολικές μειώσεις οι οποίες επιβληθήκαν στις αποδοχές τους (υπερβαίνουν το 50%) που είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις σε ολόκληρο το Δημόσιο τομέα».
Ακόμη, η κυρία Θάνου επισήμανε ότι αυτό που ενοχλεί τους δικαστές είναι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους, και όπως τόνισε το Μνημόνιο δεν εφαρμόζεται για όλους, αφού εξαιρούνται των περικοπών οι υπάλληλοι της ΕΥΠ και των ΚΕΠΕ.
Η πρόεδρος της ΕΔΕ έκλεισε την ομιλία της, διαβεβαιώνοντας ότι «οι δικαστές δεν εξαρτούν την άσκηση των καθηκόντων τους από το ύψος των αποδοχών τους και διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό ότι μπορεί και πρέπει να εξακολουθεί να εμπιστεύεται του Έλληνες δικαστές».
Αντίθετη στις κινητοποιήσεις η ηγεσία του Αρείου Πάγου
Να αναζητήσουν νόμιμους τρόπους αντίδρασης, κάλεσε τους σναδέλφους της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, τονίζοντας ότι η αποχή αποβαίνει εις βάρος της κοινωνίας.
"Σας καλώ να αναζητήσουμε τρόπους αντίδρασης που δεν αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και κυρίως δεν αποβαίνουν σε βάρος του λαού" είπε, χαρακτηρίζοντας την αρνησιδικία ως φυγή.
"Αυτή είναι μια στάση που ισοδυναμεί με φυγή από το πεδίο της μάχης", είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της, "Οι δικαστές μεταβάλλονται σε απλούς παρατηρητές και αυτοαναιρούνται" τόνισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Η τοποθέτησή της προκάλεσε αντιδράσεις από παρευρισκόμενους στην αίθουσα δικαστές, οι οποίοι επικαλέστηκαν τις μειώσεις των αποδοχών τους που ξεπερνούν συνολικά το 50%.
Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, που επίσης κάλεσε τους δικαστές να επιστρέψουν στις έδρες τους.
"Οι δικαστές μπορούν να παραιτηθούν από τη θέση τους, όχι όμως από το καθήκον τους. Αυτές οι αντιδράσεις αναιρούν το ρόλο των δικαστικών λειτουργών" είπε, "Αγωνιστείτε με όλα τα μέσα, αλλά τα νόμιμα μέσα. Χάσαμε, αλλά δεν πρέπει να χαθούμε, όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης".
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-12-2012 από directNEWS.gr