Στο αίτημα χιλιάδων πολιτών που ζητούν την απόλυση του εισαγγελέα Στήβεν Χίμαν, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση του "γκουρού" του διαδικτύου, Άαρον Σουόρτζ...
θα πρέπει να απαντήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Η σχετική αίτηση προς το Λευκό Οίκο, ξεπέρασε κατά πολύ το ελάχιστο όριο υπογραφών που απαιτείται, προκειμένου η κυβέρνηση να υποχρετούται να απαντήσει.
Συγκεκριμένα, η αίτηση, η οποία υποβλήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του Λευκού Οίκου, συγκέντρωσε σε λίγες ημέρες πάνω από 100.000 υπογραφές, ενώ ο νόμος απαιτεί 25.000.
Ο Χίμαν, βοηθός εισαγγελέα, ήταν επικεφαλής της έρευνας στην υπόθεση του Σουόρτζ, μαζί με την εισαγγελέα Κάρμεν Ορτίζ.
Ο Σουόρτζ, πρωτοπόρος του διαδικτύου και συνιδρυτής της δημοφιλούς ιστοσελίδας Reddit, βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, τον Ιανουάριο. Είχε κατηγορηθεί για παράνομο "κατέβασμα" περίπου 5 εκ. αρχείων από την επιστημονική βάση δεδομένων JSTOR του Πανεπιστημίου MIT.
Aντιμετώπιζε πολυετή φυλάκιση και αστρονομικά πρόστιμα, εάν δεν δήλωνε ένοχος για τα εγκλήματά του. Ακόμη και μια συμφωνία με τις αρχές, θα τον οδηγούσε στη φυλακή για έξι μήνες.
Ένας από τους δικηγόρους του Σουόρτζ, ο Άντι Γκουντ, δήλωσε ότι Χίμαν ήξερε πως ο Σουόρτζ είχε αυτοκτονικές τάσεις και παρ' όλα αυτά ήταν "απρόσεκτος" στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη δίωξή του.
Ο Χίμαν είναι επικεφαλής της μονάδας ηλεκτρονικού εγκλήματος της εισαγγελίας της Μασαχουσέτης και οδήγησε στην επιτυχή δίωξη το 1997 ενός Αργεντινού χάκερ, του Χούλιο Θεσάρ Αρδίτα, ο οποίος υπέκλεψε ευαίσθητες πληροφορίες για τα δίκτυα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στην υπόθεση αυτή, για πρώτη φορά δικαστήριο εξουσιοδότησε τη διαδικτυακή παρακολούθηση υπόπτου.
Ήταν επίσης εισαγγελέας στη μεγαλύτερη υπόθεση κλοπής ταυτότητας στην ιστορία των ΗΠΑ, από μια ομάδα χάκερς που υπέκλεψαν στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών, χρεώνοντάς τις με πρίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.
Σε μία από τις πιο σκληρές τιμωρίες του κυβερνοεγκλήματος στην ιστορία, ο Χίμαν εξασφάλισε σκληρές καταδίκες για τους χάκερς. Ανάμεσά τους ήταν και ο Άλμπερτ Γκονζάλες, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών και ο Χίμαν είχε πει ότι ήθελε να αποτελέσει παράδειγμα.
Ένας άλλος χάκερ, ο οποίος έγραψε ένα κομμάτι του κώδικα που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια στη φυλακή, ακόμα κι αν δεν αποκόμισε κέρδη από την πράξη του και δεν είχε "ποτέ πλήρη επίγνωση" ότι ο κώδικάς του χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς, όπως είπε.
Ένας άλλος νεαρός άνδρας, ένας 24χρονος, έφτασε στην αυτοκτονία το 2008, λίγο μετά από μια επιδρομή του FBI στο σπίτι του, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας. Στο σημείωμα αυτοκτονίας του, έγραφε ότι ήταν αθώος, αλλά φοβόταν πως οι αρχές θα τον χρησιμοποιήσουν ως αποδιοπομπαίο τράγο.
Ο Χίνμαν βραβεύτηκε για το έργο του στην υπόθεση αυτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα.
Ένα δεύτερο αίτημα, για την απομάκρυνση της Ορτίζ από τη θέση της, έχει ξεπεράσει επίσης το όριο υπογραφών.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-2-2013 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
ΗΠΑ: Επίθεση των Anonymous στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης
Ο Άαρον Σουόρτζ δολοφονήθηκε από την κυβέρνηση υποστήριζει ο πατέρας του
Επίθεση των Anonymous στο MIT για την αυτοκτονία του Άαρον Σουόρτζ