Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσίασε την Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο...
αμφιθέατρο του Μουσείου Ἀκρόπολης, το θεσμό της Διαμεσολάβησης, με τον οποίο επιχειρείται η εκτός δικαστηρίων επίλυση αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ειδικότερα, με τη Διαμεσολάβηση, επιχειρείται να θεσμοθετηθεί μία εναλλακτική μέθοδος επίλυσης αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται με την συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου Διαμεσολαβητή για την εύρεση μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και η οποία θα παράγει έννομα αποτελέσματα, χωρίς τα εμπλεκόμενα μέρη να χρειαστεί να προσφύγουν στη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία των δικαστηρίων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε, ότι η Διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτομία και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, παρέχοντας σημαντικά οφέλη για τον πολίτη, καθώς αποτελεί έναν ταχύτατο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.
Τόνισε, επίσης, ότι η Διαμεσολάβηση συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε, ότι θα καθιερώσει την 20η Μαρτίου «Ημέρα της Διαμεσολάβησης» και παράλληλα θα επιδιώξει την εισαγωγή της διαμεσολάβησης ως μάθημα στις Νομικές Σχολές της χώρας.
Οι υποθέσεις που θα υπάγονται σε διαμεσολάβηση και το κόστος
Αρχικά, στη μεσολάβηση θα επιλύονται μόνο μικροδιαφορές του ιδιωτικού τομέα. .
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το μέτρο θα επεκταθεί στις διαφορές του δημόσιου τομέα, στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στις αστικές (εκτός των γονικών διατροφών και της επιμέλειας ανήλικων τέκνων), τις εμπορικές, καθώς και σε όλες τις διαφορές που έχουν να κάνουν με απαιτήσεις (ακόμη εν μέρει και στις εργατικές διαφορές).
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να επεκτείνει τον θεσμό της διαμεσολάβησης ακόμη και στις ναυτιλιακές διαφορές, ώστε να μην φεύγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ξένα ναυτιλιακά κέντρα. .
Το κόστος της διαμεσολάβησης θα προσδιοριστεί περίπου στα 150-200 ευρώ και θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου με την ελάχιστη, όμως, αμοιβή. .
Το ποσό των 150 - 200 ευρώ, όπως και η δικηγορική αμοιβή, είναι πολύ μικρότερες από αυτές που απαιτούνται για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. .
Στα υπέρ της διαμεσολάβησης καταγράφεται και ο χρόνος επίλυσης των διαφορών, ο οποίος θα είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για την επίλυση μιας διαφοράς από τα ελληνικά δικαστήρια.
Για τις επιχειρήσεις τα έξοδα της διαμεσολάβησης θα επιδοτούνται από τα επιμελητήρια.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η προσφυγή στη διαμεσολάβηση για την επίλυση διαφορών, δεν αποκλείει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα κατά το διαμεσολαβητικό στάδιο.
Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ, τόνισε πως η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους.
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν το θεσμό, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές δεν πρέπει να θεωρούν τη Διαμεσολάβηση ως ανταγωνιστικό θεσμό, αλλά, αντίθετα, ως θεσμό που θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-3-2013 από directNEWS.gr