Logo

Συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Βουλή



 
 

voulh Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σήμερα σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος, όταν...

«ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι» και η διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 60 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ και χρόνια κάποιοι -όχι από κόμματα, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων- έθεταν το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και όλη αυτή την περίοδο, η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου τους θεωρούσε γραφικούς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν μπορεί να αφορά αξιόλογους κατά τα άλλα λειτουργούς του Δημοσίου» (σ.σ. Νομικό Συμβούλιο του Κράτους), αλλά τους ίδιους τους κυβερνώντες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα και τον κατηγόρησε ότι μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα: να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens» και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ «και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση "ουδείς αναμάρτητος"».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και να δοθεί  στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής -«του φιλοναζιστικού κόμματος που απουσιάζει σήμερα από τη Βουλή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ό, τι μας ανήκει το διεκδικούμε, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως καμία κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε των απαιτήσεων.

Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, κοινός στόχος είναι η διεκδίκηση των δικαίων μας και ζήτησε  να προκύψει από τη σημερινή συζήτηση μήνυμα συμπόρευσης και ενότητας.

Το θέμα δεν προσφέρεται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και υπογράμμισε τη σημασία της ακρίβειας όσων λέγονται στο κοινοβούλιο: «Ό, τι γράφεται στα πρακτικά της Βουλής δεσμεύει τη χώρα», τόνισε και χαρακτήρισε λάθος να λέγεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Αν κάποιες κυβερνήσεις δεν ήταν όσο επίμονες έπρεπε, αυτό, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε λαβή και επιχειρήματα ότι θέτουμε το ζήτημα για πρώτη φορά, ενισχύοντας έτσι θέσεις όπως αυτή που διατύπωσε πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. 

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του σχετικού πορίσματος ως απόρρητου και τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί (το πόρισμα) στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-4-2013 από directNEWS.gr πηγή:Ναυτεμπορική


Τελευταίες Ειδήσεις