Logo

Εισαγγελική έρευνα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων



 
 

tsigara 14-5-2013Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτιής εξέτασης (έρευνας) με αφορμή καταγγελίες για...

εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων που γίνεται στους δρόμους της Αθήνας, από το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας διαφάνειας, η ζημιά για το Ελληνικό δημόσιο ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Οι καταγγελίες είδαν το φως τη δημοσιότητας από την εφημερίδα "Καθημερινή", η οποία σε δημοσίευμά της έκανε λόγο για λαθρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα, απέναντι από τα γραφεία της Δημοτικής αστυνομίας.

Παράλληλα, φάκελο με στοιχεία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων από το οποίο προκύπτουν δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στη δημόσια υγεία κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγορη Πεπόνη, ο γενικός γραμματέας διαφάνειας, Γ. Σούρλας,

Ο γενικός γραμματέας διαφάνειας τόνισε, ότι από τα στοιχεία προκύπτει πως από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας, το Ελληνικό δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους μέχρι 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον φάκελο περιλαμβάνονται και στοιχεία για τις επιπτώσεις του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, από έγγραφο, με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών), που εστάλη στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακος μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο:

*χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) κι άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών περισσότερων χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης.

*τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες.

*τα χρησιμοποιούμενα φίλτρα συνήθως είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

Ο κ. Σούρλας, τέλος, δήλωσε ότι πρέπει να παταχθούν τα κυκλώματα που διακινούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα κατά τρόπο ασύδοτο και προκλητικό και πρόσθεσε ότι έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και συνταγματική επιταγή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-5-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις