Παγκόσμιο σκάνδαλο ξέσπασε μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να συλλέγουν απευθείας δεδομένα από τους σέρβερς...
ιντερνετικών υπηρεσιών, όπως το Facebook, το Skype και το YouTube.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησαν η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και η βρετανική Guardian, σύμφωνα με τις οποίες, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και το FBI, είναι απευθείας συνδεδεμένοι με τους κεντρικούς διακομιστές ιντερνετικών κολοσσών και συλλέγουν δεδομένα, όπως βίντεο, αρχεία ήχου, φωτογραφίες, e-mails, έγγραφα και το ιστορικό της δραστηριότητα των χρηστών.
Τα στοιχεία αυτά, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια από αναλυτές, για να εντοπίσουν τις κινήσεις και τις επικοινωνίες ενός προσώπου στην πάροδο του χρόνου.
Κατά τα δημοσιεύματα, μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των συστημάτων και των δικτύων τους, είναι η Microsoft, η Yahoo, η Google, η Facebook, η PalTalk, η AOL, το Skype, το YouTube και η Apple.
Σύμφωνα με την Washington Post, "Το υψηλής διαβάθμισης πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία PRISM, δεν έχει αποκαλυφθεί δημοσίως μέχρι τώρα. Η ίδρυσή του το 2007 και η επί έξι χρόνια εκθετική ανάπτυξή του, έγινε κάτω από την επιφάνεια μιας ταραγμένης συζήτησης για τα όρια της επιτήρησης και της ιδιωτικής ζωής. Ακόμη και στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι επικριτές της νομοθεσίας για την συλλογή πληροφοριών στο εξωτερικό, ζήτησαν αλλαγές, τα μόνα μέλη του Κογκρέσου που γνώριζαν για το PRISM, δεσμεύονταν από όρκο να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό".
Η εφημερίδα επικαλείται διαφάνειες από μια "εσωτερική παρουσίαση για τη λειτουργία της Silicon Valley, που προορίζεται για ανώτερους αναλυτές της Διεύθυνσης Σημάτων Πληροφοριών της NSA", από ένα "αξιωματικό πληροφοριών καριέρας" που αναφέρεται "από πρώτο χέρι στην εμπειρία του με αυτά τα συστήματα και στη φρίκη για τις δυνατότητές τους".
Ο Guardian αναφέρει ότι "Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του διαδικτύου στον κόσμο φέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών από την εισαγωγή του το 2007. Η Microsoft – η οποία "τρέχει" αυτή τη στιγμή μια διαφημιστική εκστρατεία με το σύνθημα «η προστασία της ιδιωτικής ζωής σας είναι η προτεραιότητά μας» - ήταν η πρώτη, με την έναρξη της συλλογής δεδομένων τον Δεκέμβριο του 2007. Ακολούθησε η Yahoo το 2008, η Google, το Facebook και το Paltalk το 2009, το YouTube το 2010, το Skype και η AOL το 2011. Και, τέλος, η Apple, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα το 2012. Το πρόγραμμα συνεχίζει να επεκτείνεται, με άλλους παρόχους να αναμένεται να συνδεθούν".
Πολλές από τις εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν, προφανώς, αρνηθεί τη συμμετοχή τους. Η Google ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της. Η Microsoft, από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων και ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών». Ωστόσο, κατά την Washington Post, η εν λόγω εταιρεία ήταν η πρώτη που συνεργάστηκε με το PRISM. Σε αντίστοιχες αρνήσεις έχουν προχωρήσει επίσης η Apple, η Yahoo και η Facebook. Επίσης, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, στη λίστα πρόκειται πιθανώς να εισέλθει σύντομα και το Dropbox.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-6-2013 από directNEWS.gr